ELA Rôzne

Kedy a kam sa po chladnom týždni vráti teplé počasie? + PREDPOVEĎ

Za studeným frontom, ktorý postupoval cez naše územie začiatkom týždňa k nám prenikol studený, pôvodom arktický vzduch.

Ilustračný obrázok k článku Kedy a kam sa po chladnom týždni vráti teplé počasie? + PREDPOVEĎ
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy prvého stupňa pred nízkymi teplotami a prízemným mrazom, ktoré môžu v pondelok (18. 5.) od polnoci do ranných hodín očakávať viaceré kraje na Slovensku. SHMÚ o tom informoval na svojej webovej stránke.

Ranné nízke teploty

Nízke teploty ojedinele zasiahnu Banskobystrický, Prešovský a Žilinský kraj. Minimálna teplota vzduchu sa bude pohybovať medzi nulou až mínus jedným stupňom Celzia. Očakávaný mráz je podľa meteorológov v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý.

Bratislavský, Banskobystrický, Trenčiansky, Košický, Nitriansky, Trnavský, Prešovský a Žilinský kraj zasiahne v pondelok prízemný mráz, ktorý vo výške päť centimetrov nad povrchom ojedinele dosiahne minimálnu teplotu vzduchu od mínus troch až po nula stupňov Celzia. „Takýto prízemný mráz predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre teplomilné rastliny,“ varujú meteorológovia.

Oteplí sa

Nad južnou časťou Európy sa udržuje rozsiahla tlaková výš, ktorá prináša prevažne slnečné počasie a táto tlaková výš v nadchádzajúcich hodinách zmohutnie a prinesie stabilnejšie počasie aj do našej oblasti.

„Od pondelka treba na našom území očakávať prevažne jasné až polooblačné počasie, pričom sa ojedinele budú vytvárať prehánky, či búrky. Postupne sa na našom území aj oteplí a maximálne denné teploty sa opäť dostanú nad hranicu +25 °C,“ informuje iMeteo.sk.

V teplejšom duchu by sa malo niesť počasie počas celého budúceho týždňa.

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM