Rôzne Zo Slovenska

Kedy má rodičom blikať kontrolka? Detskí anorektici sú bystrí a šikovní manipulátori

Detí s mentálnou anorexiou pribúda. Ak si myslíte, že sú to psychickí "zúfalci", nie je to celkom tak. Anorektici vedia okolie šikovne zmanipulovať.

Ilustračný obrázok k článku Kedy má rodičom blikať kontrolka? Detskí anorektici sú bystrí a šikovní manipulátori
Zdroj: TASR

Mladé dievčatá s mentálnou anorexiou sú vo väčšine prípadov bystrejšie a inteligentnejšie ako ich rovesníci. Partnerov v komunikácii dokážu zmanipulovať tak, že svoje ochorenie dovedú až do situácie, kedy je už potrebná akútna hospitalizácia. Upozornil na to lekár Ján Šuba z detskej nemocnice na bratislavských Kramároch.

Už 12-ročné deti

Detí s mentálnou anorexiou pribúda. Ide o poruchu príjmu potravy, pri ktorej človek zámerne chudne tým, že si odopiera jedlo. Na Slovensku ju majú aj 12-ročné deti. Vlani ošetrili v odborných ambulanciách detskej nemocnice na bratislavských Kramároch asi 200 detí s touto poruchou. Desiatky z nich museli hospitalizovať, niektoré i na psychiatrii.

Mladí pacienti s týmto ochorením sú často puntičkárski, tvrdohlaví, egocentrickí, nadmerne žiarliví, precitlivení na kritiku a nastavení na výkon.

„Časté sú tiež konfliktné rodinné vzťahy, predovšetkým s matkou,“ vysvetlil Šuba. Ak dieťa príliš chudne a prejavujú sa u neho vymenované vlastnosti, treba podľa neho spozornieť a kontaktovať lekára.

Detská fakultná nemocnica s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave lieči pacientov s mentálnou anorexiou po novom. Spolu s terapeutmi si v dennom sanatóriu pripravujú jedlo, stolujú, rozprávajú sa a učia sa vybudovať si zdravý postoj k potravinám.

Podpora v rodine

„Prebieha tu aj rodinná terapia, ktorá je nevyhnutnou súčasťou liečby,“ vysvetlil Šuba. Dieťa sa po opustení nemocnice potom lieči ambulantne. Denné sanatórium je vlastne byt s funkčne vybavenou kuchynkou, jedálenskými stolmi a priestorom pre kreatívnu prácu.

Terapeuti proaktívne komunikujú s pacientmi aj na sociálnych sieťach. Ľudia trpiaci na toto ochorenie sa tam podľa Šubu môžu negatívne podporovať v nejedení.

„Takto máme prehľad a vidíme v ich profiloch, ako sa im vodí. Môžeme len pristúpiť na túto komunikáciu a vnášať tam svoj názor a svojou aktivitou ovplyvňovať, aby sa nepodporovali v nežiaducich veciach,“ uviedol Šuba.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM