Zo zahraničia

Kedy sa skončí utrpenie Ukrajincov? Vojna môže podľa Johnsona trvať až do konca roku 2023

Putin podľa Johnsona spravil „katastrofálnu chybu“, keď nariadil ofenzívu na Ukrajine. Jediná možnosť, ktorá mu teraz zostáva, je podľa Johnsona pokračovať vo svojom brutálnom postupe.

Ilustračný obrázok k článku Kedy sa skončí utrpenie Ukrajincov? Vojna môže podľa Johnsona trvať až do konca roku 2023
Zdroj: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson v piatok pripustil, že vojna na Ukrajine by mohla trvať až do konca roku 2023. Uviedol tiež, že Spojené kráľovstvo zvažuje poskytnutie tankov Poľsku, aby Varšava mohla poskytnúť svoje tanky ukrajinským silám bojujúcim proti ruskej agresii. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Smutná správa

„Uvažujeme nad poslaním tankov do Poľska, aby sme im pomohli, keďže posielajú niektoré z ich (bojových tankov typu) T-72 na Ukrajinu,“ povedal Johnson novinárom počas návštevy Indie.

Na otázku, či súhlasí s predpokladmi vojenských spravodajských služieb, že boje na Ukrajine by mohlo potrvať až do konca budúceho roka, Johnson odvetil: „Smutnou správou je, že je to realistická možnosť.“

Katastrofálna chyba

Ruský prezident Vladimir Putin podľa neho spravil „katastrofálnu chybu“, keď nariadil ofenzívu na Ukrajine. Jediná možnosť, ktorá šéfovi Kremľa teraz zostáva, je podľa Johnsona pokračovať vo svojom brutálnom postupe. Skutočné rokovania o ukončení konfliktu „nevyzerajú byť v súčasnosti pravdepodobné“, konštatoval.

Európa a samotná Ukrajina však budú musieť nakoniec hovoriť o budúcich bezpečnostných opatreniach, uviedol šéf britskej vlády. „Čo Ukrajinci chcú, a podľa môjho názoru aj dostanú, je súbor bezpečnostných záruk od podobne zmýšľajúcich krajín,“ povedal.

Spresnil, že by mohlo ísť o zbrane, výcvik a zdieľanie spravodajských informácií, čo by Ukrajine mohlo dopomôcť k tomu, aby dokázala zabrániť budúcim ruským útokom.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM