Magazín

Kedy vydýchnete naposledy? Všeobecná štatistika ukazuje HODINU, deň aj MESIAC

Odborníci zozbierali dostupné dáta a zistili, kedy smrť najčastejšie ľudom klope na dvere. Vieme, v ktorú hodinu, deň a mesiac by ste si mali dávať najčastejšie pozor!

Ilustračný obrázok k článku Kedy vydýchnete naposledy? Všeobecná štatistika ukazuje HODINU, deň aj MESIAC
Zdroj: Pexels.com

Azda nie je na svete človeka, ktorý by nechcel poznať odpoveď na otázku, koľko času mu ostáva na tomto svete.

Možno vás prekvapí informácia o tom, že odpoveď hľadali aj vedci z Harvardovej univerzity. Tí sa na proces umierania pozreli prostredníctvom štatistických údajov. A výsledok?

Hodina smrti

Podľa vedcov z Harvardovej univerzity sú z hľadiska prežitia najnebezpečnejšie zimné mesiace. „Prakticky všetky fyziologické procesy majú cirkadiánny rytmus (dvadsaťštyri­hodinový), čo znamená, že k nim dochádza prevažne v určitých častiach dňa. Existuje dokonca cirkadiánny rytmus smrti, takže v bežnej populácii ľudia väčšinou umierajú s najväčšou pravdepodobnosťou v ranných hodinách. V priemere niekedy okolo jedenástej dopoludnia,“ uviedol autor štúdie profesor Clifford Saper. Informuje o tom Daily Mail.

„Najsmrteľnejšími mesiacmi“ v roku sú konkrétne dva mesiace – január a december.

Clifford Saper zapojil do výskumu 1 200 zdravých ľudí vo veku 65 rokov a skúmaním prišiel na to, že ľudia s určitým genotypom skrývajú niekoľko spánkových vzorcov a dotýka sa ich teda aj iný priemerný čas smrti.

Napríklad ľudia s genotypom G-G majú tendenciu pospať si približne o hodinu viac a teda priemerne ich „posledná hodina smrti“ nenastáva dopoludnia, ale až okolo 18.00. „Existuje gén, ktorý predpovedá dennú dobu, kedy zomriete. Nepoznáme dátum, našťastie, ale čas dňa,“ vysvetlil tamojší profesor Harvardovej univerzity.

Ktorý deň v roku s najväčšou pravdepodobnosťou zomriete? Prečítate na druhej strane.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM