Aktualizované Zo Slovenska

Kičurovi hrozí odvolanie. Podľa Matoviča nemá čo vo vedení inštitúcie robiť

Nový premiér si myslí si, že by malo mať Kičurovo konanie trestnoprávne dôsledky.

Ilustračný obrázok k článku Kičurovi hrozí odvolanie. Podľa Matoviča nemá čo vo vedení inštitúcie robiť
Zdroj: TASR

Predseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetán Kičura nemá dôveru vlády, premiér Igor Matovič (OĽaNO) na pondelkovom (23. 3.) rokovaní vlády požiada ministra hospodárstva, aby podal návrh na jeho odvolanie.

Matovič to povedal na nedeľnej tlačovej konferencii po kontrole na SŠHR. Kičura podľa neho konal nehospodárne, ohrozujúc verejný záujem aj zdravie obyvateľov.

Rázny krok

„Po tejto kontrole pán predseda správy SŠHR nepožíva našu dôveru, zajtra (pondelok 23. 3., pozn. red.) na zasadnutí vlády požiadam ministra hospodárstva, aby dal návrh na odvolanie predsedu Kajetána Kičuru z funkcie. Považujeme jeho konanie za nehospodárne, nie v súlade s verejným záujmom, priamo ohrozujúce verejný záujem a priamo ohrozujúce zdravie obyvateľov,“ povedal Matovič s tým, že takýto človek nemá čo vo vedení inštitúcie robiť. Zistenia chce posunúť orgánom činným v trestnom konaní. Myslí si, že by jeho konanie malo mať trestnoprávne dôsledky.

Premiér priblížil, že dočasne poverený vedením SŠHR by mohol byť niekto z úradu. Pripustil, že ak má minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) k dispozícii schopného človeka, ktorému dôveruje, môže ho do funkcie dosadiť.

Miliónové zmluvy

Matovič poukázal na to, že Kičura uzavrel napríklad dve zmluvy dokopy za 35 miliónov eur s firmou, ktorá mala dovtedy obrat 74-tisíc eur. Skonštatoval, že sa pýtali na spôsob, akým vybrali firmy, ktoré oslovili, keďže predtým napríklad táto firma v podobnej oblasti nepôsobila. Nazdáva sa, že im správa úmyselne zatajila dve zápisnice. Po ich preštudovaní konštatuje, že komisia uchádzača o objednávku neodporučila ako vhodného, napriek tomu Kičura zmluvy podpísal.

Zdôraznil tiež, že SŠHR zabezpečila nákup testov, na ktoré ministerstvo zdravotníctva nedalo objednávku a ktoré nepotrebuje. Matovič predpokladá, že v horizonte týždňa alebo desiatich dní dokážu zabezpečiť nemocnice ochrannými pomôckami. V pondelok sa chce na Úrade verejného zdravotníctva SR stretnúť so špecialistami. Riešiť majú ponuku z Českej republiky, ktorá nabehla na iný spôsob testovania.

Priznal chybu

Predseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetán Kičura trvá na tom, že pri nákupoch zdravotníckych pomôcok sa konalo v zmysle zákona. Priznal, že pri nákupe rýchlotestov došlo k chybe, tá sa však podľa jeho slov dá napraviť. Iné zlyhanie nevidí. Povedal to v reakcii na premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý žiada jeho odvolanie.

„Od deviatej do jednej hodiny sme veľmi detailne vysvetlili a doložili každý jeden doklad, každý jeden papier ku všetkým zmluvám, ktoré boli uzavreté,“ povedal Kičura s tým, že s kontrolou pokračovali aj popoludní.

Kičura reagoval aj na kritiku v súvislosti s Matovičovými slovami, že SŠHR pod jeho vedením objednala nepotrebné a predražené testy. Tvrdí, že postupovali podľa objednávky ministerstva zdravotníctva na 200-tisíc kusov rýchlotestov a 200-tisíc kusov testov na výtery. Podotkol, že ponuku dostali len na rýchlotesty, a preto ich objednali.

„Dnes sa zistila chyba pri počítaní,“ poznamenal. Pokračoval, že objednali 200-tisíc balíkov a nie kusov, ako si pôvodne mysleli. Aj s tým podľa jeho slov súvisí vyššia suma objednávky. Zdôraznil, že spoločnosť okamžite kontaktujú a objednávka sa upraví.

Podotkol, že sa nenašlo iné porušenie v ostatných zmluvách. Tvrdí, že boli pritom skontrolované všetky postupy. Trvá na tom, že konali v súlade so zákonom. Zároveň odmieta tvrdenia, že sklady SŠHR sú prázdne. Poukázal na to, že vďaka ich zásobám mohla napríklad zasadať aj vláda, ktorá používala rúška z ich rezerv. Myslí si, že bývalá vláda sa k situácii postavila razantne a múdro.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM