Zo zahraničia

Kim Čong-un ruší obmedzenie pohybu v Kesongu, k záplavám odmieta zahraničnú pomoc

Severokórejský vodca Kim Čong-un zrušil po troch týždňoch v pohraničnom meste Kesong platnosť karanténnych opatrení zavedených z dôvodu rizika šírenia nákazy novým druhom koronavírusu.

Ilustračný obrázok k článku Kim Čong-un ruší obmedzenie pohybu v Kesongu, k záplavám odmieta zahraničnú pomoc
Zdroj: TASR

Kim toto rozhodnutie prijal na štvrtkovom zasadnutí politbyra vládnucej strany zvolanom s cieľom prediskutovať plány vlády, ako zabrániť šíreniu nákazy, i situáciu týkajúcu sa silných dažďov a záplav, spresňuje severokórejská agentúra KCNA.

Kim počas štvrtkového zasadnutia uviedol, že je zrejmé, že po troch týždňoch je situácia v Kesongu stabilná.

Kim Čong-un v júli vyhlásil pre Kesong – ležiaci neďaleko hraníc s Južnou Kóreou – mimoriadny stav a obmedzenie pohybu obyvateľstva po tom, ako sa do tohto mesta vrátil s príznakmi koronavírusového ochorenia muž, ktorý v roku 2017 utiekol do Južnej Kórey.

Zo strany izolovanej komunistickej Severnej Kórey išlo o prvé oficiálne pripustenie, že koronavírusová pandémia mohla zasiahnuť aj ju.

Pchjongjang dosiaľ tvrdil, že v KĽDR nie je ani jediný prípad infekcie, vyzýval však na ostražitosť a pred vyše šiestimi mesiacmi aj uzavrel štátne hranice.

Na štvrtkovom stretnutí Kim zároveň trval na tom, aby hranice zostali naďalej zatvorené, a z dôvodu možného rizika nákazy odmietol v spojitosti so záplavami akúkoľvek pomoc zo zahraničia.

Agentúra KCNA takisto uviedla, že Kim odvolal z funkcie premiéra Kim Če-rjonga a za jeho nástupcu vymenoval Kim Tok-huna.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM