Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Kim Čong-un v krajine ZAKÁZAL samovraždy: Vziať si život je vraj zradou socializmu

Severokórejský vodca zrejme reaguje na stúpajúci počet samovrážd v krajine. Jeho nariadenie však vyvoláva viacero otáznikov.

Ilustračný obrázok k článku Kim Čong-un v krajine ZAKÁZAL samovraždy: Vziať si život je vraj zradou socializmu
Zdroj: TASR/AP

Kontroverzný severokórejský vodca Kim Čong-um vydal nariadenie, ktoré zakazuje obyvateľom krajiny spáchať samovraždu. Informuje o tom britský portál The Mirror.

Diktátor tvrdí, že pokús vziať si život je „zradou socializmu“.

Počet samovrážd stúpa

Kim Čong-um odkázal samosprávam, aby prijali potrebné opatrenia. Ako konkrétne majú regionálne vlády samovraždám predísť, nie je jasné. Rovnako sa nevie, ako by mohol byť takýto čin potrestaný.

Vodca tak zrejme reagoval na prudký nárast samovrážd v krajine. Podľa zistení spravodajských služieb počet obyvateľov Severnej Kórei, ktorí si siahli na život, mal za uplynulý rok vzrásť až o 40 percent.

Nie je však tajomstvom, že v krajine zabíja aj hlad. Severná Kórea trpí potravinovou krízou od roku 2020. Situácia sa ešte zhoršila, keď sa počas pandémie zatvorili hranice.

Chorý vodca?

Dlhodobo sa špekuluje aj o zdraví samotného diktátora. Ten ale podvýživou zrejme netrpí. Podľa odhadov juhokórejskej tajnej služby NIS má Kim Čong-un výrazné poruchy spánku a hmotnosť približne 140 kilogramov.

NIS sa zaoberá aj možnosťou, že sa Kim dostane do „začarovaného kruhu“ väčšej závislosti od alkoholu a nikotínu, prípadne že sa jeho nespavosť ešte zhorší. Pchjongjang totiž dováža zo Západu množstvo zahraničných cigariet a vysoko kvalitných pochutín.

Agentúra Jonhap tiež uviedla, že „Kim vyzeral počas svojho verejného vystúpenia 16. mája veľmi unavene, s viditeľnými tmavými kruhmi pod očami“.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze. Ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM