Webnoviny - Svet

KĽDR navštívil vysoký predstaviteľ OSN

WEBNOVINY.SK

B. Lynn Pascoe Foto: SITA/AP

NEW YORK 17. februára (WEBNOVINY) – Organizácia Spojených národov spustila prvýkrát od roku 2004 s komunis­tickou Severnou Kóreou „dialóg vyššej úrovne“. Po návrate z Pchjongjangu to v utorok potvrdil zástupca generálneho tajomníka Pana Ki-muna. B. Lynn Pascoe, ktorý má v úzkom vedení najväčšej organizácie sveta na starosti politické otázky, však bližšie detaily o budúcej podobe rozhovorov s KĽDR nespresnil. Ako však dodal, „s potešením“ by prijal akéhokoľvek predstaviteľa Severnej Kórey v newyorskom sídle OSN.

„Je len niekoľko miest na svete, ktoré sú nebezpečnejšie ako Kórejský polostrov a radi by sme boli preto nápomocní k zabezpečeniu dôležitého mieru,“ v tejto oblasti, povedal Pascoe na tlačovej konferencii v New Yorku. Návšteva vysokého predstaviteľa OSN rozvírila špekulácie o tom, že sa v týchto dňoch na cestu do KĽDR pripravuje aj samotný generálny tajomník. Pan Ki-mun je pritom bývalým ministrom zahraničných vecí odvekého rivala Pchjongjangu – Južnej Kórey.

Medzinárodné spoločenstvo podozrieva Severnú Kóreu z vývoja jadrových zbraní. KĽDR odstúpila v apríli od šesťstranných rokovaní o jej nukleárnom programe a odmieta sa k rozhovorom vrátiť, ak medzinárodné spoločenstvo nezruší sankcie, ktoré na Severnú Kóreu uvalila Organizácia Spojených národov. KĽDR uskutočnila niekoľko podzemných jadrových testov naposledy minulý rok.

SITA/AP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM