Eliška Šándorová Správy

Kliešťová mapa: Najnovšie si treba dať pozor aj na jašterice, pre psov je hrozbou kliešť pijak

Teplá zima a zmena podnebia spôsobujú "sťahovanie" kliešťov z južných okresov Slovenska až pod Tatry. Postrachom nie je iba les, ale aj jedlo a nové ochorenie prenášané kliešťom. Kde je ich najvyšší výskyt?

Ilustračný obrázok k článku Kliešťová mapa: Najnovšie si treba dať pozor aj na jašterice, pre psov je hrozbou kliešť pijak
Zdroj: TASR

S prenikaním kliešťa obyčajného do vyšších polôh sa šíria aj choroby, ktoré prenáša, najmä kliešťová encefalitída a lymská borelióza. Lekári vlani na Slovensku diagnostikovali kliešťovú encefalitídu 88 ľuďom, z toho zo stravy sa ich nakazilo asi 17.

Na toto ochorenie zomrel minulý rok 47-ročný muž. Aktuálny je prípad z Košíc, kde sa kliešťová encefalitída rozšírila cez víkend. Hospitalizovať museli 27 pacientov. Tí sa mali nakaziť z ovčieho syra.

Nové ohniská

Na lymskú boreliózu ochorie ročne približne 600 až 1000 ľudí. Na rozdiel od kliešťovej encefalitídy je rozšírená plošne po celom Slovensku a Regionálny úrad verejného zdravotníctva poukazuje na pokračujúce sa šírenie aj tejto nákazy do severnejších okresov.

„Odhalili sme aj nový cyklus kolobehu jedného z pôvodcov tohto ochorenia v ohniskách prostredníctvom jašteríc,“ tvrdí Viktória Majláthová z výskumného tímu Peťka.

Ako novú na Slovensku zaznamenali parazitológovia aj hepatozoonózu u líšok. Spôsobuje ju jednobunkový tkanivový parazit, ktorý je rozšírený v Stredomorí a prenášačom je tamojší kliešť z rodu Rhipicephalus, ktorý sa na Slovensku nevyskytuje.

Hrozba pijak

Ďalšou tzv. podceňovanou nákazou je babezióza. Spôsobuje ju jednobunkový parazit červených krviniek, ktoré rozkladá a spôsobuje najprv anémiu a následne žltačku a krvomočenie.

Čítajte aj: Ako sa nenakaziť od kliešťa? Toto sú najdôležitejšie rady a tipy odborníkov

„Od roku 2000 je na Slovensku známa aj babézia napádajúca psov. Práve psia babezióza zaznamenala za ostatných 10–15 rokov masívne rozšírenie po celom južnom Slovensku. Jej prenášačom však nie je kliešť obyčajný, ale kliešť zvaný pijak, odborne Dermacentor. V súčasnosti je to pre našich domácich miláčikov najväčšia hrozba. Ochorenie je smrteľné, ale vieme ho úspešne liečiť,“ zdôraznila parazitologička PÚ SAV Bronislava Víchová.

Anaplazmóza

Na Slovensku však boli zaznamenané aj nové, kliešťami prenášané ochorenia. Jednou z takzvaných vynárajúcich sa nákaz je anaplazmóza, ktorú spôsobuje baktéria napádajúca biele krvinky.

“Jej príznaky pripomínajú začínajúcu chrípku a v prírodných ohniskách ju udržujú najmä jelenia zver, ale aj drobné hlodavce, vôbec po prvý raz sme ju potvrdili aj u medveďov a v parazitovi kuklorodke jelenej," povedala Víchová.

Raj pre kliešte

Najviac sú postihnuté okresy na Strednom Považí, od Žiliny po Piešťany, ďalej severná časť Nitrianskeho kraja a najnovšie Banskobystrický kraj v oblasti Poľany, Krupinskej vrchoviny a Slovenského Rudohoria.

Endemické oblasti (oblasti s výskytom nakazených kliešťov) sú na Slovensku lokalizované predovšetkým pozdĺž brehov rieky Váh. V tejto oblasti sa zaznamenáva dlhoročne najvyššia chorobnosť na kliešťovú encefalitídu. Minulý rok sa najviac nakazili ľudia v Žilinskom (26) a Banskobystrickom kraji (25).

Pred kliešťovou encefalitídou sa možno najlepšie chrániť očkovaním. Zdravotné poisťovne ho však plne nepreplácajú, niektoré naň ale sčasti finančne prispejú. Pomôže aj správny odev a použitie repelentov.

Čítakte aj: V Košiciach sa ľudia začínajú báť. Počet nakazených kliešťami stúpol!

Ilustračné foto, TASR

kliešte na Slovensku
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM