Tlačové správy

Klobúk dole pred každým z nich: Na Abilympiáde ukážu hendikepovaní svoje zručnosti

Druhý októbrový víkend bude patriť všetkým zdravotne hendikepovaním ľuďom, pretože Slovenská abilympijská asociácia (SAA) pripravila pre nich už 12. ročník celoslovenskej Abilympiády - súťažnej prehliadky pracovných schopností a zručností zdravotne postihnutých ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Klobúk dole pred každým z nich: Na Abilympiáde ukážu hendikepovaní svoje zručnosti
Zdroj: Dnes24.sk

Tento rok je pre talentovaných súťažiacich pripravených predbežne 26 súťažných disciplín, v ktorých budú súťažiť od 10. – 12. októbra v Bratislave.

„Cieľom súťaže je dokázať zdravému obyvateľstvu, že hendikepovaní človek môže byť rovnocenným partnerom pri vykonávaní pracovnej činnosti,“ povedal predseda SAA Aurel Bitter. A doplnil: „Tento ročník bude mať zopár noviniek. Prvou novinkou sú priestory, kde sa bude konať abilympiáda. A druhou bude to, že oslavujeme 20 rokov, čo sa uskutočnila prvá slovenská abilympiáda.“

Za jedenásť ročníkov sa tejto prestížnej akcie zúčastnilo približne 1 400 súťažiacich. Každoročne medzi najatraktívnejšie súťaže patrí ozdobovanie medovníkov, modelovanie z hliny, vyšívanie krížikovým stehom, reportážna fotografia, cukrárstvo, kaderníctvo a košikárstvo. Aj tento rok sú pre víťazov jednotlivých kategórii pripravené hodnotné vecné ceny a miestenka na celosvetovú abilympiádu vo Francúzsku.

Podľa slov Bittera môžu na abilympiáde súťažiť ľudia s rôznym typom postihnutia. „Nezáleží na tom, či má súťažiaci zrakové, sluchové, telesné, mentálne alebo vnútorné postihnutie, rozhoduje len odvedená práca,“ podotkol. Jedinou podmienkou je vek, súťažiaci musí mať minimálne 15 rokov.

Počas predchádzajúcich ročníkov našlo vďaka Abilympiáde niekoľko účastníkov uplatnenie na trhu práce. Abilympiáda sa tiež stala pre niktorích jediný spôsob prezentácie. Viac informácií o Abilympiáde spolu s prihláškou nájdu záujemcovia na internetovej stránke www.abilympiada.sk.

V zahraničí aj u nás sa ako oficiálny názov tejto prestížnej akcie používa anglické slovo Abilympics – v poslovenčenej podobe Abilympiáda, ktoré vzniklo zložením zo slov „Olympics of Abilities“, teda olympiáda schopností. Prvá Abilympiáda sa na Slovensku konala v decembri 1994. Od roku 1995 sa slovenskí talentovaní zdravotne postihnutí ľudia zúčastňujú aj celosvetových Abilympiád, kde dosahujú vynikajúce úspechy. Za pätnásť rokov reprezentovali Slovensko na celosvetových olympiádach schopností v Južnej Kórei, Japonsku, v Austrálii, v Českej Republike a v Indii, odkiaľ priniesli 12 medailí.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM