Rôzne

Knižnice sme vymenili za internet. Ale pozor! Nie všetko na webe je pravda

Hovorí sa, že všetko je na webe. Je ale bezpečné vymeniť informácie z internetu za tie z overených zdrojov?

Ilustračný obrázok k článku Knižnice sme vymenili za internet. Ale pozor! Nie všetko na webe je pravda
Zdroj: pixabay.com

Výpožičky kníh v obecných a mestských knižniciach v posledných rokoch klesajú. Oproti roku 2015 bolo vlani číslo výpožičiek asi o pätinu nižšie.

Záujem o knihy

„Dochádza tiež k poklesu používateľov a prírastkov nových kníh. Napriek tomu však záujem zostáva, predovšetkým u staršej generácie a u detí z materských a základných škôl. Výraznejší pokles záujmu zaznamenávame len u mládeže a študentov vysokých škôl,“ uviedla riaditeľka Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra (KKĽŠ) vo Zvolene Milota Torňošová.

Knižnice preto v uplynulých rokoch začali ľudí lákať nielen pestrou ponukou nových kníh, ale aj komunitnými či klubovými aktivitami a inovatívnymi technológiami.

Samotná KKĽŠ evidovala pred piatimi rokmi 12 076 používa­teľov, v roku 2019 ich bolo 10 120. „Tento trend však zaznamenávajú všetky knižnice na Slovensku. O to intenzívnejšie sa preto snažíme oslovovať širokú verejnosť svojimi aktivitami, propagáciou, inováciami či renováciou priestorov. Chceme, aby sa používatelia k nám radi vracali,“ konštatovala riaditeľka krajskej knižnice.

Informácie na internete

Tieto trendy však do značnej miery ovplyvňujú moderné informačné technológie. „Hovorí sa, že všetko je na webe, ale kto má záujem o seriózne informácie, overené fakty siahne po publikáciách, ktoré sú overenými zdrojmi,“ pripomína v tejto súvislosti Torňošová.

Prostredníctvom internetu síce ľudia získajú informácie, ktoré potrebujú, ich relevantnosť však môže byť diskutabilná. „Aj na internete sú kvalitné informácie a ich poskytnutie je časovo a priestorovo neobmedzené. Tieto služby sú však často spoplatnené. Naproti tomu do knižnice treba prísť počas otváracích hodín a nie je istota, či informačná potreba bude uspokojená. Knihovníci však vedia pracovať s informáciami a pomôžu používateľom zorientovať sa v publikáciách a na webe, lebo aj tam sú kvalitné zdroje. Preto nás mrzí, že vyučujúci na všetkých typoch škôl netrvajú na kvalitných zdrojoch a vznikajú tak plagiáty. Už žiakov v základných školách treba učiť pracovať s overenými zdrojmi, citovať, aby nám vyrástli vzdelané a úspešné generácie,“ zdôrazňuje Torňošová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM