Zo Slovenska

Koalícia predloží ústavné riešenie zrušenia Mečiarových amnestií

Koalícia v stredu (15. 3.) na vláde predloží ústavné riešenie zrušenia tzv. Mečiarových amnestií. Oznámil to po dnešnom rokovaní koaličnej rady predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico.

Ilustračný obrázok k článku Koalícia predloží ústavné riešenie zrušenia Mečiarových amnestií
Zdroj: TASR

„Vládna koalícia sa rozhodla ústavnou cestou pristúpiť k zrušeniu Mečiarových amnestií. Očakávam v tomto aj konštruktívny prístup opozície,“ povedal Fico s tým, že koalícia chce zrušiť Mečiarove amnestie.

Dohodnuté riešenie počíta s tým, že Národná rada SR a Ústavný súd SR dostanú kompetencie, aby mohli konať. Keď ich dostanú, budú môcť poslanci pristúpiť k zrušeniu Mečiarových amnestií.

Na to treba podľa Fica spomínanú zmenu Ústavy SR. Detaily povie koalícia v stredu pred rokovaním vlády, teraz na návrhoch pracujú experti. Riešenie má počítať aj so zrušením amnestie exprezidenta Michala Kováča.

Právne čisté

„Chceme predstaviť právne čistú cestu,“ zdôraznil predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko, ktorý zároveň odmietol zneužívanie témy na politikárčenie.

Danko hovorí o nájdení kompromisu. S tým súhlasí aj podpredseda parlamentu a šéf Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý je s dohodnutým riešením absolútne spokojný.

„Našli sme kompromis, ktorý umožní zrušiť Mečiarove amnestie. Národná rady bude konať na základe ústavy a hneď môžeme na tej istej schôdzi hlasovať za zrušenie Mečiarových amnestií. Blížime sa k záveru. Ak nedôjde k politikárčeniu, celá Národná rada môže podporiť zrušenie týchto amnestií,“ povedal Bugár.

S podporou opozície

Fico poznamenal, že riešenie, ktoré do parlamentu priniesla opozícia, nie je ústavnou cestou k zrušeniu Mečiarových amnestií. „To je náš názor,“ uviedol Fico. Danko očakáva k nájdenému riešeniu aj podporné stanovisko od prezidenta SR Andreja Kisku. „Veríme, že aj opozícia podporí náš prístup,“ doplnil šéf parlamentu a SNS. Bugár doplnil, že zrušením Mečiarových amnestií sa majú uvoľniť ruky orgánom činným v trestnom konaní.

Koalícia už minulý týždeň hovorila, že hľadá právne čistý spôsob zrušenia Mečiarových amnestií. Na stole bol návrh Smeru-SD, podľa ktorého by Ústavný súd SR mal dostať právomoc rozhodnúť o zrušiteľnosti amnestií ešte predtým, ako budú poslanci hlasovať.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM