Webnoviny - Svet

Koalícia sa verejnou voľbou strápňuje, tvrdí Fico

WEBNOVINY.SK

Robert FicoFoto: SITA/Nina BednárikováBRA­TISLAVA 17. mája (WEBNOVINY) – Koalícia sa návrhom na zmenu tajnej voľby generálneho prokurátora na verejnú strápňuje, tvrdí predseda Smeru-SD Robert Fico. „Otvorene povedzte slovenskej verejnosti, že pri tajnej voľbe väčšinu nemáte a že ju viete garantovať len vtedy, keď ste pod prísnou straníckou kontrolou,“ adresoval poslancom vládnej koalície v parlamentnej rozprave k prezidentom vrátenej novele rokovacieho poriadku, ktorá verejnú voľbu zavádza.

Ako Fico pripomenul, národná rada dokázala v minulosti zvoliť generálnych prokurátorov tajne a koaličný návrh zákona označil za nedemokratický. Zmena má podľa neho slúžiť iba na vydieranie a kontrolu koaličných poslancov. Za nedemokratické a nebezpečné označil, „ak sa na čelo generálnej prokuratúry, ktorá bude plne podriadená pokynom ministerky spravodlivosti, má dostať človek bez akejkoľvek podpory opozície.“ Podotkol, že nemá ilúzie o výbere ďalšieho kandidáta na čelo prokurátorov a predpokladá, že koalícia bude hľadať „človeka, ktorý bude predovšetkým vykonávať pokyny ministerky spravodlivosti, ak prejdú zmeny plánované v zákone o prokuratúre.“ Ako zdôraznil, stane sa z neho iba treťotriedny úradník na ministerstve.

VIDEO: Generálny prokurátor bude podľa Fica plne závilslý od vládnej koalície

Kým v návrhu zákona o prokuratúre sa má postupovať tak, že pri výbere individuálnych prokurátorov budú komisie hlasovať tajne, šéfa prokurátorov chce koalícia voliť verejne, poukázal Fico. „Pravdepodobne si neviete zosúladiť veci, keď ste prijímali zákon o prokuratúre v podobe návrhu, tam ste sa úplne prirodzene prihlásili k tajnej voľbe,“ poznamenal. Takúto situáciu označil za absurdnú. Pri zmene z tajnej voľby generálneho prokurátora na verejnú ide podľa neho o jeden z najnebezpeč­nejších trendov vo vývoji slovenského politického systému.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM