Zo Slovenska

Koalícia zablokovala rokovanie o kauzách Bašternák a Milan Ch.

Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR nebude hovoriť o kauzách súvisiacich s odpočtami DPH a porušovaním daňových a účtovných zákonov.

Ilustračný obrázok k článku Koalícia zablokovala rokovanie o kauzách Bašternák a Milan Ch.
Zdroj: TASR

Vládna koalícia Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a #Siete totiž neschválila body programu mimoriadnych výborov k týmto prípadom. Pri hlasovaní sa jej poslanci zdržali, podľa nich totiž kauzy nepatria na ústavnoprávny výbor. Mimoriadne rokovanie iniciovala opozícia, ktorá hlasovala za program.

Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) vidí za zastavením diskusie strach vládneho zlepenca oligarchov. „Prípady Chovanec a spol., kde sú podozriví poslanci za Smer, ministri tejto vlády, kde v kauze Bašternák je podozrivý človek, ktorý údajne prenajíma byt premiérovi – úplne evidentné daňové podvody zdokumentované a dokázané, tak vládnej koalícii je nepríjemné o nich vôbec hovoriť,“ povedal Lipšic.

Mrzí ho, že zablokovanie programu majú na svedomí aj poslanci Mosta-Híd a #Siete. „Hovoria o tom, aký majú skvelý protikorupčný program. A títo poslanci hlasujú za to, aby sa kauzy nedostávali na povrch, ale aby sa o nich nemohlo na výboroch diskutovať. Som prekvapený, ako si za pár týždňov nejako mentálne sadli títo poslanci s poslancami Smeru. Už ich nie je ani možné odlíšiť,“ poznamenal Lipšic.

Peter Kresák z Mosta-Híd Lipšicovi odkázal, že ústavnoprávny výbor nie je vyšetrovací. „Ústavnoprávny výbor bol zriadený na to, aby posudzoval otázky súladnosti s ústavou navrhovaných právnych predpisov a aby riešil prípadné problémy právneho poriadku. Nie na to, aby sa zaoberal činnosťou nezávislých vyšetrovateľov. Kauzy nás zaujímajú, ale môžeme to riešiť iným spôsobom a nie na ústavnoprávnom výbore,“ uviedol Kresák.

Podobný názor má aj jeho koaličná partnerka Jana Laššáková (Smer-SD). „Pánovi Lipšicovi ide o mediálnu prezentáciu. Ústavnoprávny výbor nie je vyšetrovací. Je to výbor, ktorý posudzuje ústavnosť zákonov,“ povedala Laššáková, ktorá trvá na tom, že spomínané kauzy nepatria vecne do kompetencií ústavnoprávneho výboru.

Súhlasí aj šéf výboru Róbert Madej (Smer-SD). Dodal, že o prípadoch rokoval finančný parlamentný výbor. V zablokovaní rokovania nevidí problém. „Rokovanie ústavnoprávneho výboru prebehlo v súlade so zákonom,“ doplnil.

Opozícia chcela hovoriť o postupe polície pri vyšetrovaní medializovaného prípadu podvodu s DPH zločineckej skupiny Milana Ch. A tiež o postupe vyšetrovateľov v prípade podozrivého vyplatenia DPH pre podnikateľa Ladislava Bašternáka.

V kauze karuselových obchodov, a teda v uplatňovaní si nadmerného odpočtu DPH skupiny Milana Ch., je celkovo stíhaných 66 osôb, z toho v štádiu prípravného konania je 56 osôb a v štádiu súdneho konania je desať osôb. Trestné stíhanie sa začalo od roku 2010 a obvinenia voči jednotlivým osobám boli vznesené postupne v rokoch 2012, 2013, 2015 a v tomto roku.

TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová. Skupina sa dopúšťala trestných činov neodvedenia dane a poistného a trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Približný rozsah činnosti je asi 20 miliónov eur.

Milan Ch. sa ocitol takmer štyri roky vo väzbe a to v prípade zbitia námestníka daňového riaditeľstva Jána D. a následne za prečin poškodzovania cudzej veci. Súd Milana Ch. prepustil na slobodu v júni 2015.

Tovar, ktorý skupina „točila“ nespočetne veľakrát, bol rozmanitý – od platiny, cez automobilové súčiastky až po drevené podlahy. Trestnú činnosť páchali v rokoch 2007 až 2011. Medzi stíhanými osobami je aj jeden Čech, Lotyška, dvaja Ukrajinci a jeden pracovník daňového úradu. Celý prípad dozoruje ÚŠP.

Skupina robila fiktívne prepravy a predstierala aj pohyb peňazí. Gang poznal postupy daňových úradov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM