Webnoviny - Svet

Koaličná rada sa stretla v novej centrále SaS

WEBNOVINY.SK

Predstavitelia koaličných strán SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd na zasadnutí Koaličnej rady. Bratislava, 6. jún 2011. Foto: SITA/Jozef JakubčoBRATISLAVA 6. júna (WEBNOVINY) – Koaličná rada sa dnes prvýkrát zišla v novej centrále strany Sloboda a Solidarita (SaS) v Liberálnom dome.

Na rokovaní chýba predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda, ktorý je v Maďarsku a minister vnútra Daniel Lipšic. Predstavitelia koalície sa budú zaoberať personálnymi návrhmi do viacerých štátnych inštitúcií, ale aj tendrom na kúpu nového odpočúvacieho systému či novelou zákona o Ústave pamäti národa.

Lídri koaličných strán sa majú definitívne vyjadriť k nominácii Juraja Klimenta na post riaditeľa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). Koaliční partneri i premiérka podľa piatkových vyjadrení súhlasili podľa predsedu SaS Richarda Sulíka s jeho nomináciou.

Kliment je sudca Najvyššieho súdu SR. Dvaja predchádzajúci kandidáti sulíkovcov pohoreli práve na zvyšných vládnych stranách. Ján Stano totiž za čias Ivana Lexu pracoval v SIS, čo prekážalo najmä KDH a Peter Paluda sa nepozdával strane SDKÚ-DS. Ku Klimentovi má výhrady OKS. Jej stranícke orgány zasadajú tiež dnes popoludní. Predseda strany Most-Híd Béla Bugár i podpredseda SDKÚ-DS Milan Hort verí, že koalícia sa na šéfovi NBÚ dohodne. Novinárska otázka k NBÚ smerovala na premiérku Ivetu Radičovú, pretože údajne šéf jej poradcov Marián Balázs má tiež výhrady voči Klimentovi. „Neviem o tom, že by bol poradca premiérom,“ povedala Radičová pred rokovaním.

Kandidát Čentéš

Koalícia sa bude zaoberať aj nomináciou spoločného kandidáta na post generálneho prokurátora. Návrhy kandidátov pre novú voľbu sa môžu podávať do 10. júna do 20:00. Spoločným kandidátom by mal byť tiež nominat SaS Jozef Čentéš. Výhrady proti nemu má však podpredseda KDH Pavol Abrhan. „Počkám si na návrhy kandidátov. Zatiaľ sa moje stanovisko nezmenilo. Čentéš má podporu štyroch predsedov koaličných strán,“ povedal Abrhan. Podľa Bugára jediným, kto otvára nomináciu, je práve Abrhan.

Debata o obsadení ÚVO

Ďalšou nomináciou, ktorou sa budú dnes zaoberať, je aj post šéfa Úradu pre verejné obstarávanie. Predseda Smeru-SD Robert Fico dostal list od premiérky Ivety Radičovej, v ktorom ho požiadala, aby na rokovanie vlády podal návrh na obsadenie postu šéfa Úradu pre verejné obstarávanie. Podľa informácií agentúry SITA Smer-SD nomináciu predložil, ale zatiaľ ju tají. Podľa zákona kandidáta na šéfa ÚVO navrhuje parlamentu vláda. redstavitelia koaličných strán SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd na zasadnutí Koaličnej rady. Bratislava, 6. jún 2011.Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Post predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) nie je obsadený takmer dva mesiace. Vláda zatiaľ stále nenavrhla kandidáta na nového šéfa úradu.

Doteraz bolo pravidlom, že šéfom ÚVO bol nominant opozície. Predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Roman Šipoš, ktorý zastával tento post ako nominant opozičného Smeru od 7. júla minulého roka, sa rozhodol odstúpiť z funkcie k 11. aprílu. Koalícia kritizovala ÚVO, že rozhodnutia úradu trvajú niekedy celé mesiace a v značnom rozsahu zastavujú proces verejného obstarávania.

„Obsadenie uvoľneného postu šéfa ÚVO je dôležitou otázkou. O ďalšom postupe v tejto veci sa budeme zhovárať s našimi koaličnými partnermi v pondelok na Koaličnej rade,“ informoval agentúru SITA hovorca KDH Matej Kováč. „Strana Most-Híd je presvedčená, že funkciu predsedu ÚVO by mal vykonávať odborník, ktorý je zároveň čestný človek,“ uviedla tlačová tajomníčka strany Nora Czuczorová. Tiež potvrdila, že o navrhnutom kandidátovi bude rokovať Koaličná rada.

Opozičná SNS tvrdí, že opozícii by mali v zmysle politickej kultúry a kontroly patriť posty šéfov troch inštitúcii – popri ÚVO aj Úradu na ochranu osobných údajov a Najvyššieho kontrolného úradu. „Podľa nepísaných dohôd by post šéfa ÚVO mal patriť Smeru, kým vedenie Úradu na ochranu osobných údajov by zase mala prevziať SNS. Rešpektujeme teda situáciu a očakávame recipročný postoj, napríklad aj ponuku nižšej pozície na ÚVO, podpredsedu úradu,“ vyhlásil pre agentúru SITA podpredseda SNS Rafael Rafaj, ktorý zároveň predsedá jej poslaneckému klubu v parlamente. Úrad vlády a hovorca premiérky Rado Baťo, ako ani SDKÚ- DS, SaS a Smer-SD na viaceré otázky z konca minulého týždňa o kandidátovi na predsedu ÚVO neodpovedali.

Odpočúvanie

Na rokovanie Koaličnej rady sa dostane aj modernizácia odpočúvacieho systému. Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová a minister vnútra Daniel Lipšic sa už dohodli, že na modernizáciu bude vypísané nové výberové konanie. Rezort vnútra osloví renomovaných výrobcov odpočúvacej techniky na dodanie úplne nového systému pre ministerstvo a po predložení ponúk podpíše zmluvu s uchádzačom s najvýhodnejšou ponukou. „Dostaneme informácie z prvej ruky, od premiérky,“ povedal Bugár. Podľa Abrhana KDH sa vyjadrí k dohode medzi premiérkou a ich ministrom.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM