Aktualizované Zo Slovenska

Koalícia bude vládnuť bez Siete. Minister dopravy Brecely zloží funkciu

Je to definitívne. Z vládnej štvorkoalície sa stáva trojkoalícia. Bez strany Sieť by sa podľa Roberta Fica malo vládnuť efektívnejšie.

Ilustračný obrázok k článku Koalícia bude vládnuť bez Siete. Minister dopravy Brecely zloží funkciu
Zdroj: TASR

Minister dopravy Roman Brecely zo Siete sa vzdá svojej funkcie. Oznámil to dnes predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico po rokovaní koaličnej rady. Sieť by sa mala zlúčiť s niektorou z koaličných strán.

Koaliční partneri sa dohodli na zúžení štvorkoalície na trojkoalíciu. „Predsedova koaličných strán konštatujú, že nové rozloženie politických síl vo vládnej koalícii bude viesť k novej a efektívnejšej štruktúre a zloženiu vládnej koalície,“ uvádzajú v spoločnom vyhlásení predsedovia koaličných strán Fico, Andrej Danko (SNS), Béla Bugár (Most-Híd) a Roman Brecely. Vládna koalícia má podľa nich naďalej 81 poslancov, ktorí podporujú programové vyhlásenie vlády.

Už pred rokovaním Béla Bugár avizoval, že jeho strana bude mať o post ministra dopravy záujem. A aj o ďalšie posty štátnych tajomníkov, prípadne iné, ktoré v súčasnosti patria Sieti.

Prečítajte si aj: Procházka skončil. Novým predsedom strany Sieť je Roman Brecely

Kto by mohol šéfovať doprave?

Ako možný nový minister dopravy sa spomína súčasný štátny tajomník na ministerstve dopravy Arpád Érsek. Bugár chce na čele ministerstva človeka, ktorý sa rezortu dopravy rozumie. Érsek bol štátnym tajomníkom na doprave aj za vlády Ivety Radičovej.

Rokovania o zmenách v koalícii si vyžiadal odchod pätice poslancov Andreja Hrnčiara, Martina Fedora, Kataríny Cséfalvayovej, Igora Janckulíka a Eduarda Adamčíka zo strany Sieť a ich vstup do klubu Mosta-Híd. Bugárovci tak majú teraz 15 poslancov ako SNS, Sieť už iba dvoch, bez ktorých by koalícia stále mala v parlamente väčšinu.

Prečítajte si aj: Stačilo! Pätica poslancov Siete nedôveruje Procházkovi a zakladá platformu

Koalícia bude vládnuť bez Siete. Minister dopravy Brecely zloží funkciu
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM