MAK Krimi

Kočner má novú obhajkyňu, dcéru predsedu súdu. Vraj je to náhoda

Špecializovaný trestný súd ustanovil v prípade vraždy Jána Kuciaka Marianovi Kočnerovi náhradného obhajcu. Súčasnému obhajcovi Marekovi Parovi hrozí trest od advokátskej komory.

Ilustračný obrázok k článku Kočner má novú obhajkyňu, dcéru predsedu súdu. Vraj je to náhoda
Zdroj: TASR

Špecializovaný trestný súd vo štvrtok 2. januára určil Marianovi Kočnerovi, obžalovanému z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej, náhradného obhajcu. Priniesla informáciu Monika Tódová z Denníka N.

Túto informáciu vzápätí potvrdil aj súd. Ako píše Denník, náhodným elektronickým výberom bola vybratá Natália Trubanová, dcéra predsedu Špecializovaného trestného súdu Michala Trubana.

Marian Kočner v prípade objednávky vraždy má svojho obhajcu Mareka Paru, tomu ale hrozí vylúčenie z Advokátskej komory. Súd sa tak obáva, že môže dôjsť k mareniu hlavného pojednávania pre neprítomnosť riadneho obhajcu. Môže tak podľa zákona ustanoviť náhradného obhajcu.

Para v Threeme

Mareka Paru si zobrala na paškál Advokátska komora a hrozí, že bude disciplinárne potrestaný. Dôvodom je, že sa s Kočnerom cez aplikáciu Threema dohadoval na diskreditácii vyšetrovateľov a prokurátorov.

Ak sa komora konečne vysloví, môže nastať situácia, že Para už nebude Kočnera obhajovať a nahradí ho práve Trubanová, ktorá ma na preštudovanie spisu 10 dní, keďže hlavné pojednávanie pokračuje už od 13. januára.

„Bola som vylosovaná technickými prostriedkami. V zmysle zákona o advokácii nie je dôvod, aby som túto obhajobu odmietla a predmetnú vec som musela prijať. Sama som bola prekvapená, že sa takáto náhoda stala,“ povedala Denníku N Trubanová.

Truban vs. Kočner

Jej otec, Michal Truban, kandidoval aj na sudcu ústavného súdu a jeho meno sa objavilo aj v motákoch, ktoré Kočner posielal cez svojho právnika bývalému SiS-károvi a komplicovi Petrovi Tóthovi. Ten ich napokon odovzdal polícii. Napojenie Kočnera na predsedu súdu Trubana sa ale nepotvrdilo a že kvôli Kočnerovi ho nikto nikdy nekontaktoval.

„Nemám žiadne informácie o tom, čo sa spomínalo v motákoch a nemyslím si, že je to otázka, na ktorú by som mala odpovedať,“ povedala N-ku Trubanová a dodala: „Ak sa pán doktor Para dostaví, moja obhajoba vôbec nebude nastupovať“.

Vo veci rozhoduje senát, ktorému predsedá Ružena Sabová. Ďalšími členmi sú Rastislav Stieranka a Ivan Matel. K ustanoveniu náhradnej obhajkyne sa vyjadril aj právny zástupca Kuciakovcov Daniel Lipšic, ktorý Tódovej povedal, že rozhodnutie predsedníčky senátu je rozumné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM