Webnoviny - Svet

Kolektívne investovanie sa bude riadiť novými pravidlami

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/APBRATISLAVA 1. júna (WEBNOVINY) – Kolektívne investovanie na Slovensku sa bude riadiť novými pravidlami. Poslanci NR SR dnes odsúhlasili zákon o kolektívnom investovaní, ktorý by po podpísaní prezidentom mal účinnosť nadobudnúť od začiatku júla tohto roka.

„Rekodifikácia zákona o kolektívnom investovaní bola v prvom rade vyvolaná záväzkom SR implementovať smernicu UCITS IV, ktorá je ďalším krokom pre odstraňovanie bariér na jednotnom trhu EÚ. Popri tejto motivácii sa stala legitímnou aj potreba zmodernizovať slovenskú národnú legislatívu tak, aby sa posilnila konkurencieschop­nosť slovenských hráčov na trhu kolektívneho investovania,“ priblížil zámer novej úpravy začiatkom marca výkonný riaditeľ

Slovenskej asociácie správcovských spoločností (SASS) Ivan Znášik. Asociácia pritom predpokladá, že nový zákon o kolektívnom investovaní umožní správcovským spoločnostiam využiť nové legislatívne prostredie na úspešné pôsobenie na jednotnom európskom trhu.

Nový zákon umožňuje napríklad vytvárať v rámci podielových fondov podfondy, či zavádza podrobnejšiu úpravu organizačných požiadaviek na správcovskú spoločnosť. Rovnako zavádza aj úplné cezhraničné vykonávanie činností správcovskou spoločnosťou a zahraničnou správcovskou spoločnosťou, tzv. úplný pas. Jeho podstatou je, že investičná spoločnosť so sídlom v jednom členskom štáte môže obhospodarovať štandardné podielové fondy nachádzajúce sa v druhom členskom štáte.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM