Barbara Dallosová Regióny

Koľko má vlastne Žiar obyvateľov? Nové zistenia týkajúce sa nášho mesta

V niektorých mestách počet obyvateľov každý rok pribúda, v iných má klesavú tendenciu. Ale ako to vyzerá so Žiarčnami? Čítajte, koľko sa nás rodí, koľko umiera, koľko ľudí sa sťahuje a koľko nás v našom meste žije celkom.

Ilustračný obrázok k článku Koľko má vlastne Žiar obyvateľov? Nové zistenia týkajúce sa nášho mesta
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Vyzerá to tak, že Žiarčanov pomaly ubúda. Potvrdili to aj čísla, ktoré v materiáli Informácia o sociálnej pomoci a sociálnych službách pre občanov mesta Žiar nad Hronom v roku 2015 uviedol Referát evidencie obyvateľstva.

Podľa správy demografický vývoj v Žiari v posledných rokoch kopíruje situáciu vo väčšine porovnateľných slovenských miest, kde počet obyvateľov má v posledných rokoch klesajúcu tendenciu.

,,Za poklesom počtu obyvateľov v meste možno hľadať najmä sťahovanie sa do okolitých obcí, do hlavného mesta SR či do zahraničia. V neposlednom rade ovplyvňuje úbytok obyvateľstva a nižšia pôrodnosť," uvádza sa v správe.

Podľa najnovších údajov referátu obyvateľstva, teda ku koncu roka 2015, žilo v Žiari nad Hronom 18 559 obyvateľov. Pre porovnanie, rok predtým to bolo 18 695 a ešte ďalší rok dozadu 18 783.

Počas uplynulého roka sa v meste narodilo 148 detí a 176 ľudí umrelo. Rok predtým v meste pribudlo 164 detí a úmrtí zaznamenali 175. Noví obyvatelia do mesta nepribúdajú len narodením. V roku 2015 sa do Žiaru nad Hronom prisťahovalo 249 obyvateľov, avšak 357 sa z mesta odsťahovalo inam.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM