Rastislav Búgel Zo Slovenska

Koľko snehu napadne túto zimu? Zverejnili FINÁLNU predpoveď!

Slovensko už zažilo prvú tohtoročnú snehovú kalamitu. Navyše, nezadržateľne sa blíži aj meteorologická zima. Aká bude?

Ilustračný obrázok k článku Koľko snehu napadne túto zimu? Zverejnili FINÁLNU predpoveď!
4
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Už o niekoľko dní nastane meteorologická zima. Odborníci teraz priniesli poslednú prognózu na zimu 2023/2024. Informoval o tom portál iMeteo.sk.

Uznávané meteorologické spoločnosti vyhodnocujú poveternostnú situáciu a na základe zložitých výpočtov uverejňujú svoje dlhodobé predpovede ohľadom teplôt, zrážok a snehu.

Nie je zima ako zima

„Tak ako sa blížime k meteorologickej zime, tak sú aj predpovedné modely čoraz presnejšie. Ako vieme, meteorologická zima začína 1. decembra a trvá tri mesiace. Na severnej pologuli končí posledným februárovým dňom. Na tomto období sa zhodli meteorológovia z celého sveta, pretože december, január a február sú tri najchladnejšie mesiace na severnej pologuli. Pre ozrejmenie dodáme, že meteorologická zima sa nezhoduje s astronomickou zimou,“ vysvetľuje portál.

Modely ECMWF a UKMO priniesli priemerný obraz počasia, ktoré nás čaká. Netreba však zabúdať, že aj keby predpovede vyšli na 100 percent, neznamená to, že takého počasie bude trvať počas celého decembra, januára a februára. Naznačujú však, že takého počasie bude pretrvávať väčšinu zimnej sezóny.

Koľko bude snehu?

Podľa prognóz sa očakáva, že Európa bude mať na väčšine kontinentu vyššie teploty, ako je priemer. Chladnejšie počasie bude zväčša v severnej a severozápadnej časti kontinentu.

„To znamená, že nad Európou bude prevládať teplejšie a vlhké prúdenie zo severného Atlantiku do Európy. Potenciálne scenáre sneženia sú obmedzené na vyššie nadmorské výšky s občasnými vpádmi sneženia aj do nižších polôh,“ píše iMeteo.sk.

Pripraviť sa musíme na normálne až nadpriemerné zrážky. Predpoveď sneženia ukazuje nad Európou menej snehu, ako je dlhodobý priemer, a to aj napriek mierne nadpriemerným zrážkam.

„V Európe vidíme väčšinou podpriemerné sneženie s výnimkou časti Škandinávie a alpského regiónu. To odráža dominantný západný vzor, ​​ktorý prináša viac vlhkosti a menej chladu zo severného Atlantiku,“ dodáva server.

V galérii na začiatku článku si môžete pozrieť mapy s prognózami ohľadom teplôt, zrážok a sneženia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: iMeteo.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM