Michal Majer Rôzne

Koľko trvá, kým sa zamilujeme? Ani nie sekundu!

Koľko podľa vás trvá, kým sa zamilujete? Dni? Týždne? Mesiace? Ani jedno, ani druhé, ani tretie. Predstavte si, že tento stav netrvá ani celú sekundu. Na druhej strane dokáže v našom mozgu vyvolať také zmeny ako nijaký iný stav. Pozrime sa spolu, čo

Menej ako sekunda Nová rozsiahla štúdia, ktorú vykonala profesorka Stephanie Ortigue zo Syracuse University (odborníčka v oblasti psychológie a neurológie), ukázala, že zamilovanosť môže vyvolať rovnako euforické pocity ako užívanie kokaínu, ale tiež ovplyvňuje intelektuálne oblasti mozgu. Vedci zistili i to, že kým sa zamilujeme, trvá nám to len neuveriteľnú pätinu sekundy. Výsledky štúdie boli publikované v odbornom časopise Journal of Sexual Medicine.

Eufória z vlastných chemikálií Výsledky tímu profesorky Ortigue odhalili fakt, že keď sa človek zamiluje, dvanásť oblastí v mozgu začne spolupracovať tak, aby sa vytvorili chemické látky spôsobujúce eufóriu. Takýmito látkami sú napríklad dopamín, oxytocín a adrenalín. Pocit zaľúbenosti a lásky tiež ovplyvňuje niektoré kognitívne funkcie, ako sú mentálne vyjadrenie, metafory a vytvorenie dojmu.

Srdce, či mozog? Nové poznatky však nastolili ďalšiu otázku: „Zamilúva sa srdce alebo mozog?“ „Toto sú vždy chúlostivé a zložité otázky,“ dopĺňa podľa serveru Sciencedaily.com vedkyňa Ortigue a pokračuje: „Povedala by som, že mozog, ale srdce je tiež do toho zapojené, pretože komplexné poňatie lásky je tvorené oboma druhmi procesov – odspodu hore a odvrchu dole z mozgu do srdca a naopak. Napríklad, aktivácia niektorých častí mozgu môže dávať podnety srdcu alebo tiež k pocitu motýľov v žalúdku. Niektoré príznaky, ktoré pociťujeme ako prejavy srdca, môžu niekedy prichádzať z mozgu.“

Láska má vedecký základ Týmto však zaujímavé zistenia vyplývajúce z novej štúdie nekončia. Vedci ďalej zistili, že v prípade dvojíc, ktoré sa práve do seba zamilovali, sa zvýšili aj hladiny nervového rastového faktora (NGF). Táto molekula hrá dôležitú úlohu v sociálnej chémii človeka alebo vo fenoméne nazvanom „láska na prvý pohľad“. Profesorka Ortigue dopĺňa: „Tieto výsledky potvrdzujú, že láska má vedecký základ.“ Nebudeme už toľko trpieť?

Výsledky štúdie podľa stránok sciencedaily.com majú a ešte len budú mať podstatný vplyv na neurovedu a výskum duševného zdravia, pretože keď láska nevyjde, môže byť významnou príčinou emocionálneho stresu a depresií. „Je to ďalšia sonda do mozgu a do mysle človeka,“ //tvrdí odborníčka. //„Tým, že porozumieme tomu, prečo sa zamilujeme a prečo máme tak zlomené srdce, môžu byť navrhnuté a využité nové liečebné postupy.“ Určením častí mozgu, ktoré sú stimulované láskou, môžu lekári a terapeuti lepšie porozumieť bolesti „chorých“ z lásky.

Je aj zlé na niečo dobré? A čo z týchto zistení vyplýva pre nás? Že si máme užívať úžasných pocitov zamilovanosti, kým ich máme, nie vždy totiž trvajú dlho a nie vždy sa ešte v takej intenzite zopakujú. Pozitívne by bolo, keby však rozchody a straty tak neboleli, ale na druhej strane takmer všetko má svoj význam, i keď niekedy nás stojí množstvo utrpenia.

Tabletka na zlomené srdce? Dávnejšie štúdie ukázali, že existuje súvislosť medzi „zlomeným srdcom“ – teda chorobou lásky a skutočným zdravotných stavom „pacienta“ lásky. Na problémy, ktoré vyplývajú z nešťastnej lásky, už existuje aj liek. Obsahuje výťažky z exotických plodov stromov, ktoré rastú v Pobreží Slonoviny a jeho názov je Griffonia simplicifolia.

Túto novinku podľa rakúskeho periodika Kronem Zeitung na trh uviedla farmaceutická firma Coropharm a pomôcť má všetkým, ktorí sú nešťastne zamilovaní, alebo ktorých milovaný človek opustil, či ich zanedbáva. Afričania si účinky plodov tohto stromu pochvaľujú už celé storočia. Či je skutočne zázračný, do akej miery, a či skutočne každému pomôže v podobnej situácii, je otázne.

Autor: Beenie Zdroj: diva.sk Článok nájdete aj [link=http://www­.diva.sk/clanok/27877/kol­ko-trva-kym-sa-zamilujeme-ani-nie-sekundu/]TU[/link]

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM