Webnoviny - Svet

Komorowski o podpore slovenskej menšiny hovoriť nechcel

WEBNOVINY.SK

Prezident Poľskej republiky Bronislaw Komorowski (uprostred) počas prehliadky Bratislavy pri príležitosti jeho návštevy na Slovensku. Bratislava, 21. jún 2011.Foto: SITA/Jozef JakubčoBRATISLAVA 21. júna (WEBNOVINY) – Poľský prezident Branislav Komorowski hovorí o nadštandardných vzťahoch medzi Poľskom a Slovenskom, o výstavbe Domu slovenskej kultúry v Jablonke, na ktorý mali prispieť aj poľské úrady, však hovoriť nechcel. Kúpu pozemku pod dom financoval Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí v roku 2009. Poľská strana mala financovať jeho výstavbu.

„Navrhujem, aby sa postavil dom i cesta do Žiliny,“ odpovedal Komorowski na novinársku otázku po stretnutí so slovenským prezidentom Ivanom Gašparovičom v Bratislave.

Gašparovič v dobudovaní cestného prepojenia Slovenska a Poľska vidí veľa rezerv. Ako uviedol dnes na tlačovej besede po stretnutí s poľským prezidentom, s partnerom diskutovali aj o nepokračovaní v dostavbe cestného prepojenia. Zdôraznil, že bude dobré, ak vlády budú rozhodovať v prospech dobudovania ciest. Komorowski upozornil, že na dokončenie cesty do Žiliny sa ho pýtali aj ľudia v Sliezsku. Poľský prezident verí, že začaté cesty budú aj dokončené.

OBRAZOM: Návšteva poľského prezidenta v Bratislave

Poľský prezident si želá aj čo najskoršie dobudovanie plynového konektora na slovensko-poľskej hranici. Ide o plynové prepojenie medzi oboma krajinami. Komorowski bude poľské očakávania ešte dnes tlmočiť slovenskej premiérke Ivete Radičovej.

Podľa poľského prezidenta vzťahy medzi krajinami sú nadštandardné a rastie aj obchodná výmena, ktorá je v porovnaní s obdobím pred krízou o 20 percent vyššia. Slovensko vyzdvihol pri plnení cieľov, ktoré si stanovilo ako predsedajúca krajina V4, a to najmä vytvorenie spoločnej bojovej skupiny V4. Krajiny Visegrádskej skupiny by mali vytvoriť spoločnú bojovú skupinu Európskej únie tzv. „battle group“ V4 v prvom polroku 2016. Slovensko plánuje prispieť do európskej bojovej skupiny veliacimi dôstojníkmi, mechanizovanou rotou s bojovými vozidlami a špecialistami na výbušniny.

Prezident SR Ivan Gašparovič po oficiálnom stretnutí s prezidentom Poľska, vyzdvihol dôležitosť budovania cestnej infraštruktúry medzi SR a Poľskom. Autor: Lukáš Krajčovič

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM