Lucia Lauková Správy

Komunálne voľby priniesli zmeny: TOTO sú primátori krajských miest

Občania rozhodli v komunálnych voľbách o tom, kto sa ujme primátorského kresla. Viaceré radnice budú mať nového šéfa.

Ilustračný obrázok k článku Komunálne voľby priniesli zmeny: TOTO sú primátori krajských miest
Zdroj: TASR

Bratislava s novým primátorom

Novým primátorom Bratislavy je podľa priebežných volebných výsledkov po sčítaní 54,61 okrskových zápisníc architekt, mestský aktivista a hudobník Matúš Vallo (Progresívne Slovensko, Spolu). Kandidoval s podporou tímu odborníkov zjednotených pod názvom Team Vallo.

Pred druhým Václavom Mikom (nezávislý) má náskok vyše 12 percent. Vallovi zatiaľ odovzdalo hlas 35,98 percenta voličov, Mikovi 23,62.

Tretí je Ivo Nesrovnal (nezávislý) so ziskom 18,86 percenta a štvrtý Ján Mrva (OĽaNO, SaS, Sme rodina – Boris Kollár, KDH, OKS, Nova, Zmena zdola, DÚ) s 16,68 percenta.

Svoje víťazstvo označil za prejav dôvery voličov „slušných a čestných odborníkov, ktorí majú radi Bratislavu a jediným ich motívom sa vydať na túto cestu je úprimná snaha zmeniť mesto k lepšiemu“. Vyjadril presvedčenie, že výsledok volieb nie je iba želaním zmeniť politikov. „Je to aj želanie zmeniť prístup k mestu a ja som rád, že môžem byť súčasťou tejto zmeny,“ uviedol.

V Trnave obhájil post Bročka

Podľa informácii, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR sa Peter Bročka stal staronovým primátorom mesta Trnavy (nezávislý). Bročka získal získal 62,82 % , čo je 12 731 hlasov od voličov.

Bročka by mal svoj post obhájiť v konkurencii šiestich protikandidátov. Poďakoval všetkým voličom, podľa jeho slov u nich zavážilo, ako sa mesto posunulo v uplynulých štyroch rokoch dopredu. "Teší ma, že Trnavčania ocenili výsledky našej práce. Vidíme, ako sa zmenilo vnímanie Trnavy a že sme akýmsi vzorom, bránou k zmene politickej kultúry na Slovensku,” povedal Bročka.

Nitra zmení primátora po 12 rokoch

Dvanásť rokov viedol Nitru v pozícii primátora Jozef Dvonč. Nitrania pristúpili k urnám a rozhodli. V pozícii prvého muža mesta ho vystrieda Marek Hattas.

Z celkového počtu 29 289 platných hlasovacích lístkov odovzdaných pre voľby primátora, získal 12 385 hlasov, čo predstavuje podiel 42,28 percenta, informovala mestská volebná komisia v Nitre.

“Je to obrovská zmena v našom meste. Cítim obrovskú radosť. Po šiestich mesiacoch tvrdej kampane sa dostavil výsledok. Ďakujem všetkým, ktorí so mnou spolupracovali na kampani. Bolo to viac ako 180 ľudí. Ďakujem za všetky hlasy, ďakujem aj svojej rodine. Víťazstvo prijímam s pokorou. Všetkým voličom veľmi pekne ďakujem. Nitra sa bude hýbať vpred! Bude to veľmi ťažké ale sme na to pripravení, začína tvrdá práca.“ povedal Hattas.

Trenčín povedie Rybníček

Úradujúci primátor Trenčína Richard Rybníček povedie mesto aj v najbližších štyroch rokoch. Svoju výhru potvrdil po zrátaní 74 percent okrskových zápisníc, z ktorých získal 72 percent hlasov Trenčanov.

„Je to výnimočný deň vo výnimočnom meste, chcem poďakovať všetkým Trenčanom. Ten záväzok, ktorý od nich mám je obrovský a verím, že dokončíme veci, ktoré som sľúbil a ktoré máme rozbehnuté a priblížime Trenčín k moderným mestám," povedal Rybníček.

V Žiline zvíťazil Peter Fiabáne

Primátorom mesta Žilina bude 55-ročný Peter Fiabáne, nezávislý kandidát s podporou OĽaNO, SaS, Sme rodina, Nova, Progresívne Slovensko, OKS, Šanca. V sobotňajších komunálnych voľbách zvíťazil spomedzi siedmich kandidátov. Vyplýva to zo zápisnice, ktorú zverejnila mestská volebná komisia na internetovej stránke mesta Žilina.

Peter Fiabáne získal 13 876 hlasov (48,06 percenta) z 28 872 platných hlasov. Volebná účasť v Žiline dosiahla 41,30 percenta.

Bystričania zvolili Jána Noska

Úradujúci banskobystrický primátor Ján Nosko suverénne zvíťazil v meste pod Urpínom a má silný mandát viesť Banskú Bystricu po ďalšie štyri roky. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov po spočítaní všetkých okrskov v meste a zo zápisnice mestskej volebnej komisie, ktorá je zverejnená na webovej stránke mesta.

Zvíťazil vo všetkých 77 okrskoch, kde získal 18 281 hlasov.

Podľa zápisnice prišlo k urnám v sobotňajších komunálnych voľbách v Banskej Bystrici 24 839 voličov z vyše 65 000.

V Prešove ostáva Turčanová

Súčasná primátorka Prešova Andrea Turčanová (KDH, OĽaNO, NOVA) povedie mesto aj v ďalšom volebnom období. Podľa oficiálnych výsledkov podpísaných mestskou volebnou komisiou Turčanová získala 14 205 hlasov a jej protikandidát Pavel Hagyari 8921 hlasov.

V zoznamoch voličov bolo zapísaných 72 521 voličov. Volebná účasť dosiahla 43,2 percenta.

Nový primátor v Košiciach

Kreslo primátora v Košiciach pravdepodobne získa Jaroslav Polaček (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS). V komunálnych voľbách sa mu podarilo získať 43,05 percenta hlasov po sčítaní 66,33 percenta okrskových zápisníc. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR. Dosluhujúci viceprimátor Martin Petruško (Smer-SD, SNS) už priznal porážku.

Náskok Polačeka pred ostatnými kandidátmi sa zvýšil, keď celkovo získal 17 579, zatiaľ čo Petruško len 9706 hlasov. Petruško skonštatoval, že rešpektuje vôľu Košičanov a pevne verí, že si ľudia vybrali toho, koho chceli. Na treťom mieste je Alena Bašistová s 6006 hlasmi.

V Košiciach dosiahla volebná účasť voličov 34,04 percenta. V kraji je aktuálne spracovaných 67,24 percenta miestnych zápisníc.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM