Aktualizované BTW Správy Zo Slovenska

Konečne, už je to tu! Od stredy sa otvoria prvé prevádzky

AKTUALIZUJEME: Prvá fáza otvárania prevádzok sa má spustiť od stredy 22. apríla. Nasledovať budú 3 ďalšie.

Ilustračný obrázok k článku Konečne, už je to tu! Od stredy sa otvoria prvé prevádzky
Zdroj: TASR
Je Igor Matovič dobrý premiér?

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) predstavil dnes na tlačovej konferencii štyri fázy otvárania prevádzok. Plán, ktorý predostreli odborníci ešte musí schváliť Ústredný krízový štáb. Ako ale povedal, za plánom si stojí.

Prvá fáza otvárania prevádzok sa má spustiť od stredy 22. apríla. „Otvoria sa v nej obchody a služby do 300 m2, prevádzky verejného stravovania cez predajné okienko, vonkajšie športoviská za stanovených podmienok, ubytovacie prevádzky na dlhodobé ubytovanie, vonkajšie trhoviská či predaj automobilov,“ informoval premiér.

K ďalším fázam plánu sa dostaneme podľa toho, ako zvládneme túto „prvú skúšku“.

Povinnosť nosiť rúško je stále povinné. Rovnako ako aj rozostupy na dva metre a jeden zákazník v obchode na 25 metrov štvorcových.

Nové termíny pre seniorov

Upravia sa aj častokrát kritizované otváracie hodiny v obchodoch pre seniorov.

Po novom majú mať vyhradené hodiny od 9. do 11. hodiny, a to iba v pracovných dňoch.

Pre dôchodcov má tiež vláda pripraviť program stravných lístkov, za ktoré by si mohli na diaľku nakupovať obedy v reštauráciách. Vozili by im ich taxikári, ktorí doteraz nemohli fungovať.

Zdroj: Úrad vlády SR

Štyri fázy otvárania:

Prvá fáza Otvoria sa od 22. 4. obchody a služby do 300 m2, prevádzky verejného stravovania cez predajné okienko, vonkajšie športoviská za stanovených podmienok, ubytovacie prevádzky na dlhodobé ubytovanie, vonkajšie trhoviská či predaj automobilov.

Druhá fáza Otvorí sa kratkodobé ubytovanie bez spoločného stravovania s WC a kúpeľňou, kaderníctva a manikúry za stanovených podmienok, vonkajšie turistické atrakcie, taxi služby, detské kluby do 1O rokov, bohoslužby a svadby podľa stanovených podmienok.

Tretia fáza Otvoria sa obchody a služby do 1000 metrov štvorcových, verejné stravovanie (vonkajšie terasy), masáže a rehabilitácie, múzeá, knižnice a výstavné siene

Štvrtá fáza Otvoria sa kiná, divadlá, kúpaliská, obchodné centrá, hromadné podujatia, školy, škôlky, vnútorné športoviská, športové podujatia, ubytovania.

Ďalšie fázy

Ďalšie fázy otvárania prevádzok nemajú pevný termín, v ideálnom prípade by mali nasledovať v intervaloch dvoch týždňov.

Začiatok prvej fázy bol stanovený na 22. apríla, ostatné pevný termín nemajú. Vývoj nakazených novým koronavírusom sa bude pravidelne vyhodnocovať stanoveným indikátorom a dôjde buď k prechodu na novú fázu, ponechaniu tej doterajšej alebo návratu k predchádzajú­cemu stavu.

„S rúškami budeme žiť ešte dlhú dobu,“ uzavrel tlačovku Matovič s tým, že túto zodpovednosť zvládneme.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM