Aktualizované Správy

Koniec dovoleniek v zahraničí! Vláda odkazuje: Vráťte sa domov!

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) po stretnutí s epidemiológmi uviedol, že sa rozširuje zoznam červených krajín. Slovákom odporúča vrátiť sa z nich domov.

Zdroj: TASR

Na štvrtkovej tlačovej konferencii minister ďalej pripomenul, že druhú vlnu vyvolal najmä import zo zahraničia. „Stúpa import prípadov z Českej republiky, čo je najviac nebezpečné. Na Slovensku sú najviac rizikové regióny Bratislava a okolie, Trenčiansky kraj či Rožňava,“ pokračoval Krajčí.

Kroky po návrate

Navyše, odborníci rozširujú zoznam červených krajín a od 1. septembra medzi ne budú po novom patriť Chorvátsko, Francúzsko, Španielsko, Holandsko, Belgicko a Malta. Rizikovou krajinou je podľa Krajčího aj Grécko preto odporúča, aby sa Slováci z týchto krajín dovtedy vrátili.

Po návrate z rizikovej krajiny budú musieť absolvovať desaťdňovú karanténu. Testovať by sa podľa Krajčího mali najskôr v piaty deň od príchodu. „Pokiaľ sa týmto ľuďom do desiatich dní nepodarí zrealizovať testovanie a nebudú u nich prítomné žiadne príznaky ochorenia, tak po desiatich dňoch bude u nich ukončená karanténa,“ podotkol minister.

Rizikové regióny

Krajčí upozornil aj na rizikové regióny v jednotlivých štátoch.

V Česku sú to hlavné mesto Praha a Kraj Vysočina, v Rakúsku hlavné mesto Viedeň, Horné Rakúsko a Tirolsko. V Poľsku ide o Pomoranské, Malopoľské a Sliezske vojvodstvo. V Grécku upozorňuje na región Notio Aigaio, Ionia Nisia a Kentriki Makedonia.

V Anglicku sú podľa Krajčího rizikové regióny Tayside a North West, v Írsku Mid-Cast a Mid-West. V Estónsku to je Ida-Viru Maakond a v Dánsku región Midtjylland.

Nepriaznivé čísla

„Až takmer 30% pacientov s ochorením Covid-19, ktorí majú 60 a viac rokov sa dostávajú do nemocníc. Z toho 4,6% sú na JIS a 2,1% na umelej pľúcnej ventilácii, čo je veľmi závažný stav. Ešte horšie to je pri vekovej kategórii nad 70 rokov,“ uviedol ďalej minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Alena Koščalová z katedry infektológie LF SZU doplnila, že toto ochorenie nesmieme bagatelizovať. „Väčšina prípadov ochorenia má ľahký priebeh, ale môže mať aj horší priebeh a končiť smrťou. Ide hlavne o pacientov s pridruženými ochoreniami. Ak sa senior do nemocnice už dostal, ten priebeh ochorenia mal ťažký. A žiadneho pacienta, ktorého sme dali na ventilátor, sa nám nepodarilo zachrániť,“ dodala na margo alarmujúcich štatistík.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: Odborníci rozhodovali o opatreniach a červených krajinách
3
Galéria
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM