ELA Zo Slovenska

Koniec ohňostrojov? Progresívci chcú zakázať aj PETARDY, asociácia volá PETÍCIOU po záchrane

Progresívne Slovensko (PS) chce sprísniť používanie nebezpečnej pyrotechniky.

Ilustračný obrázok k článku Koniec ohňostrojov? Progresívci chcú zakázať aj PETARDY, asociácia volá PETÍCIOU po záchrane
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Návrh by mal do parlamentu podať nezaradený poslanec Tomáš Valášek pôsobiaci v PS. Pracovná skupina, ktorá sa takýmto návrhom zaoberala, mala zákon takmer hotový, no nedohodla sa na jeho vykonateľnosti, povedal pre TASR poslanec Jaroslav Karahuta (Sme rodina).

Zákaz petard

Zákon by podľa hnutia mal pomôcť znížiť negatívne dosahy používania zábavnej pyrotechniky, najmä stres a zranenia zvierat, ohrozenie zdravia ľudí a znečistenie životného prostredia.

„Návrh obsahuje úplný zákaz používania a predaja petárd ako najnebezpečnejšieho druhu pyrotechniky a sprísnenie používania ohňostrojov v okolí nemocníc, domovov sociálnych služieb či zvieracích útulkov, jednoducho všade, kde by mohli spôsobiť ujmu zraniteľným skupinám,“ vysvetlila odborníčka na životné prostredie z PS Tamara Stohlová.

Zákazom predaja pyrotechniky sa zaoberala aj pracovná skupina, ktorej bol Karahuta súčasťou. Jej návrh zákona ostal nedokončený v bode vykonateľnosti.

Navrhovala, aby kontrolu v rámci všeobecne záväzného nariadenia robili samosprávy. Malé dediny však na to nemajú kapacity. Karahuta si myslí, že kontrolu by tak mohla robiť Slovenská inšpekcia životného prostredia alebo enviropolícia.

Zákaz šialenstva

Pracovná skupina mala tento problém vyriešiť do leta, aby bol zákon schválený ešte pred vianočnými sviatkami. „Avšak prišlo politicky turbulentné obdobie a my sme boli blokovaní ministerstvom hospodárstva, ktoré s novelou nesúhlasilo,“ povedal Karahuta.

Ak zákon do parlamentu príde, poslanecký klub Sme rodina sa podľa Karahutu poradí, či ho podporí. Nie je pre neho podstatné, kto zákon predložil, ale podstatný je obsah a vykonateľnosť.

Spoluzakladateľka a hovorkyňa pracovnej skupiny Lenka Kmeťová priblížila, že na zákone o pyrotechnike od začiatku spolupracovali so Zvieracím ombudsmanom a tímom Martina Hojsíka (PS).

„Všetkým nám ide o to, aby sa konečne zastavilo to šialenstvo, najmä s vybranými kategóriami tzv. dum-bum pyrotechnických výrobkov, ktoré majú najhoršie dosahy na zdravie a život ľudí, zvierat a prírody, bez ohľadu na politické tričko,“ skonštatovala pre TASR.

Petícia

Na novú legislatívu, ktorá by na Slovensku mala úplne zakázať voľný predaj a používanie pyrotechniky a petard, reagoval aj predseda Asociácie predajcov pyrotechniky Tomáš Šmitala.

Vo videu ľuďom a podnikateľov v tejto oblasti odkazuje, že „sú tu tlaky, ktoré od februára neutíchajú, a ak budú ľudia v parlamente nahnevaní, zavŕšené budú v januári“.

„Nepomôže im, že im povieme, že nebudeme predávať petardy. Im to nestačí, oni chcú úplný koniec,“ uvádza Šmitala v niekoľko minútovom prehlásení.

„Potrebujeme petíciu. Hlas každého, kto pyrotechniku nakupuje, ale aj tých, ktorým sa to páči a nechcú do toho dať peniaze. Máme pre vás nachystanú online petíciu, zjednodušiť sa nám to v najbližších rokoch nepodarí, teraz ide o to, aby sme to zachránili,“ vyzýva.

Tomáš Šmitala apeluje na všetkých predajcov a ľudí, ktorým na budúcnosti pyrotechniky záleží, aby podpísali petíciu za zachovanie súčasného stavu. „Chystá sa taký zákaz, že nebudeme môcť pyrotechniku nakupovať zo zahraničia, bude sa to riešiť ako trestný čin.“

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM