Zo zahraničia

Koniec pandémie? V tejto krajine ZRUŠIA všetky obmedzenia prijaté za omikron

V Škótsku dúfajú, že sa začína pokojnejšia fáza epidémie. Úrady zrušia všetky obmedzenia v súvislosti s omikronom.

Ilustračný obrázok k článku Koniec pandémie? V tejto krajine ZRUŠIA všetky obmedzenia prijaté za omikron
Zdroj: TASR/AP

Všetky opatrenia, ktoré boli v Škótsku zavedené v reakcii na šírenie infekčnejšieho koronavírusového variantu omikron, budú na budúci pondelok (24. januára) zrušené. Informovala o tom v utorok tamojšia premiérka Nicola Sturgeonová. TASR túto informáciu prevzala od spravodajskej televízie Sky News.

„Všetky obmedzenia prijaté v súvislosti s omikronom budú od pondelka zrušené. Zrušíme aj usmernenie, v ktorom sa od ľudí požaduje, aby dodržiavali limit počas stretnutí v uzavretých priestoroch. Je však dôležité zdôrazniť, že aj napriek zlepšujúcej sa situácii je počet nových infekcií stále vysoký. Aby sme minimalizovali riziko, že sa nakazíme koronavírusom, bolo by rozumné, aby sme všetci v tejto fáze zostali v našich spoločenských interakciách opatrní,“ uviedla Sturgeonová.

Výzva na očkovanie

Škótska premiérka zároveň viac ako 600 000 občanov starších ako 18 rokov – ktorí doteraz nedostali tretiu dávku vakcíny – vyzvala, aby sa prihlásili na očkovanie.

Miestny zdravotnícky systém podľa Sturgeonovej naďalej čelí „významnému tlaku“.

„Dúfam, že opäť vstupujeme do pokojnejšej fázy epidémie,“ dodala predsedníčka miestnej vlády a spresnila, že Škótsko sa nachádza uprostred procesu prechodu od pandémie k „endémii“.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM