Technológie

Koniec vesmírneho príbehu: Operátori stratili po 569 dňoch kontakt s skCUBE

Ráno 23. júna 2017 sa pohľady množstva Slovákov obracali na vesmírne stredisko Šríharikota. Práve z neho odštartovala na rakete PSLV-C38 aj slovenská družica skCUBE.

Ilustračný obrázok k článku Koniec vesmírneho príbehu: Operátori stratili po 569 dňoch kontakt s skCUBE
5
Galéria
Zdroj: TASR

Tím okolo cubesatu (malá družica s veľkostou 10×10×10cm) skCUBE čakal na štart 1,5 roka. Sen sa napokon stal skutočnosťou a maličký satelit vyštartoval na obežnú dráhu.

Postupne sa tím nadšencov presvedčil, že vesmír nedá nič zadarmo. „V sobotu, 8. júla 2017 v ranných hodinách, počas prvého preletu družice skCUBE v dosahu anténnych systémov na Slovensku, zaznamenal technický tím, ktorý ma na starosti komunikáciu s družicou prvý problém,“ informovala vtedy SOSA (Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity).

Zdá sa, že príbeh malej vesmírnej kocky je na konci. „K strate kontaktu prišlo v noci z 12. na 13. januára, keď sa družica náhle odmlčala. Posledný dátový packet bol našou pozemnou stanicou prijatý o 21:32:21 UTC. Predpokladaný výpadok nastal po polnoci 13.1. 2019 pravdepodobne v oblasti juhoamerickej anomálie, kde sme už dlhšie pozorovali nadmerné prehrievanie satelitu,“ informuje SOSA na webe kozmonautika.sk.

Operátori sa následne snažili nadviazať opätovný kontakt, no bezvýsledne.

Tím okolo družice skCUBE sa však nevzdáva. „Príčiny budeme ďalej skúmať a pomôžu nám získať čo najviac skúseností do ďalších projektov. Dlhodobé merania naznačovali že elektronika satelitu postupne degraduje, s najväčšou pravdepodobnosťou vplyvom radiácie,“ píšu na webe.

Tím okolo malej družice považuje celý projekt za úspešný. skCUBE vydržala pracovať 569 dní, čím prekonala očakávania. „Počas svojej existencie družica poslala na zem viac ako milión dátových paketov a reagovala na 544 povelov zo Zeme. Celý projekt hodnotíme ako mimoriadne úspešný. Z 21 naplánovaných experimentov sa nám podarilo uskutočniť 19,“ dodáva tím skCUBE.

Podľa nadšencov vzniklo vďaka cubesatu viacero bakalárskych a diplomových prác. „Už v marci plánujeme oznámiť medzinárodnú cubesat misiu, na ktorej sa bude podieľať náš tím,“ dodávajú na záver.

skCUBE
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM