Milan Hanzel Šport Ostatné športy

Koronavírus: Bude olympiáda v Tokiu bez divákov? Prezident SOV v tom má JASNO!

Predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) otvorili diskusiu o možnosti usporiadať olympiádu v Tokiu bez divákov. Reaguje na to aj Anton Siekel.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus: Bude olympiáda v Tokiu bez divákov? Prezident SOV v tom má JASNO!
Zdroj: TASR

Počas telefonického konferenčného rozhovoru na tému koronavírusu diskutovali o všetkých rizikách a výhodách so zástupcami medzinárodných športových federácií. Do Tokia v pondelok priletel Prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel, hry bez divákov si nevie predstaviť.

Čo so zakúpenými vstupenkami?

Jedným z rizík takéhoto rozhodnutia by bola prílišná finančná náročnosť. Fanúšikovia si už kúpili vstupenky, úhrada nákladov by mohla organizátorov stáť až 850 miliónov dolárov. Hovorca WHO Tarik Jasarevic odmietol diskusiu komentovať, pretože nebola verejná. Uviedol však, že úlohou WHO, nie je rušiť, alebo povoliť športové udalosti, ale iba poskytovať racionálne a vedecky podložené usmernenia a odporúčania v oblasti verejného zdravia.

Šéf SOV je v Japonsku

Siekel v Japonsku od pondelka absolvuje poslednú inšpekčnú cestu pred začiatkom OH. „Ja si neviem predstaviť olympiádu bez divákov, ale nevylučujem, že k takej situácii môže prísť. Som zástancom toho, že každý je zodpovedný za svoje rozhodnutia a ja budem rešpektovať rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru. Zdravie fanúšikov musí byť prvoradé a keď bude olympiáda, bude určite zabezpečená tak, že všetci budú brať s veľkou vážnosťou situáciu ohľadne koronavírusu,“ povedal Siekel pre TASR.

Alarmujúce čísla

Počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 vo svete vzrástol k víkendu na vyše 109 tisíc. Počet obetí koronavírusu nového typu, ktorý sa rozšíril už v stovke krajín, sa celosvetovo zvýšil na 3595.

Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM