han Zo Slovenska

Koronavírus má na svedomí rekordne málo SVADIEB: Tisíce párov odložilo svoje ÁNO!

Bude aj menej rozvodov? Rok pandémie ochorenia COVID-19 na Slovensku rekordne znížil počty sobášov, pričom najvýraznejší pokles sa prejavil v prvej vlne, v období od vlaňajšieho marca do júna.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus má na svedomí rekordne málo SVADIEB: Tisíce párov odložilo svoje ÁNO!
Zdroj: www.pixabay.com

Najmenej svadieb bolo v marci, keď sa uzatvorilo 573 manželstiev. Naopak najviac svadieb, takmer päťtisíc, uzatvorili snúbenci v septembri.

„Minulý rok vstúpilo na Slovensku do manželstva takmer 23,8-tisíca párov, čo bolo o viac ako 21 percent (vyše 6400 sobášov) menej oproti priemerným počtom za rovnaké obdobie v predchádzajúcich piatich rokoch (2015 až 2019). Išlo zároveň o najnižší počet svadieb od vzniku Československa v roku 1918,“ uviedla hovorkyňa Štatistického úradu (ŠÚ) SR Jana Morháčová.

Druhá vlna pandémie, teda obdobie na konci roka 2020, spôsobila prepad sobášov takmer o tretinu. Miera poklesu však bola miernejšia ako počas prvej vlny. Predpokladaným dôvodom poklesu boli podľa ŠÚ SR najmä protipandemické opatrenia a s tým spojená neochota ľudí sobášiť sa za daných podmienok ako napríklad obmedzený počet hostí.

„Útlm z jari sa nepodarilo vykompenzovať ani v priebehu leta napriek tomu, že v auguste a v septembri sa uskutočnilo viac svadieb ako počas predošlých piatich rokov,“ priblížila hovorkyňa.

Aké sú čísla?

Rok 2020 bol aj pri sobášoch, podobne ako pri iných demografických parametroch, rokom extrémnych výkyvov v trendoch. „Najprv na začiatku roka 2020 prekvapil nebývalo vysoký počet sobášov vo februári tesne pred prvou vlnou pandémie (zrejme vplyv magických dátumov vrátane priestupného roka). Nasledovali vysoké prepady, v niektorých mesiacoch napríklad viac ako o polovicu v apríli a v máji,“ vysvetlila riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická.

Dodala, že v lete a na začiatku jesene zasa počet svadieb dobiehal, resp. predbehol predošlé roky, aby sa v novembri znova prepadol.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM