Aktualizované Lucia Lauková Správy

Koronavírus: Na pohotovosti prijali choré dieťa, rodič zatajil pobyt v Taliansku

Hrozbe bol vystavený zdravotnícky personál na pohotovosti v Nitre. Rodič tam prišiel s chorým dieťaťom, s ktorým bol v Taliansku.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus: Na pohotovosti prijali choré dieťa, rodič zatajil pobyt v Taliansku
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Do čakárne pohotovosti Fakultnej nemocnice v Nitre prišiel v noci rodič s chorým dieťaťom. Malo horúčku a kašeľ. Informoval o tom službukonajúci lekár na sociálnej sieti.

Ako sa neskôr ukázalo, rodiča v ten istý deň prepustili z infekčného, kde bol pre podozrenie na COVID-19.

Rodič však lekárovi hneď nepriznal, že bol na infekčnom a ani to, že sa pred 14-timi dňami vrátili z lyžovačky v Taliansku.

„Sedeli v čakárni, zavolal som ich dnu. Hovorí, že dieťa má 4 dni bolesti xy častí, ale funguje. Pýtam sa, ak má 4 dni takéto ťažkosti, prečo ste prišli až teraz o polnoci? Nič… U obvodnej ste boli? Nič. Vyšetrujem dieťa, horúčka, kašle. Pýtam sa: Cestovali ste? Ticho… Uprene sa zahladím ma rodiča… No áno, lyžovať. Ticho… Neboli ste v Taliansku? Ticho.. Boli. A prečo ste to nepovedali hneď? Ohrozujete mňa a sestru a našich pacientov, naše rodiny… Prepáčte, kedy ste sa vrátili ? Pred 14 dnami…,“ dodáva lekár Peter Visolajský.

„Volám na infekčné, kde mi lekárka oznámila, že toho rodiča v tento deň prepustili z infekčného,kde bol pre podozrenie na COVID-19, vyšetrenia boli negatívne, dieťa však vyšetrené nebolo,“ píše lekár na sociálnej sieti.

Lekár tak okamžite poslal dieťa na infekčné oddelenie.

Dieťa je v domácej karanténe

„Dieťa, ktoré navštívilo Ústavnú pohotovostnú službu na Klinike detí a dorastu v noci z nedele na pondelok sa momentálne nachádza v domácej karanténe, pričom mu bola odobratá vzorka, na ktorej výsledky čakáme. Ošetrujúci lekári o tomto dieťati pri skoršej návšteve matky nemali žiadnu informáciu a práve z tohto dôvodu nemohlo byť vyšetrené a stalo sa tak až neskôr pri návšteve FN Nitra,“ povedala pre Dnes24 hovorkyňa FN Nitra Tatiana Timková.

Okamžitá domáca karanténa bola nariadená aj službukonajúcemu lekárovi a aj sestre. Platí až do obdržania výsledkov vzorky odobratej pacientovi dnes v noci.

Nitrianska nemocnica zároveň ubezpečuje pacientov, že disponuje dostatočným množstvom ochranných pracovných prostriedkov. „Máme dostatok masiek, ochranných okuliarov, návlekov, respirátorov a rúšok, rovnako tak aj setov na odbery,“ ubezpečuje Tatiana Timková, hovorkyňa Fakultnej nemocnice v Nitre.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM