Aktualizované Eva Sládková Zo Slovenska

Koronavírus: Nakazená je aj vodička MHD i zamestnankyňa SND!

Situácia v Bratislave je vážna, ale netreba robiť paniku. Apelujú na obyvateľov mesta predstavitelia samosprávy.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus: Nakazená je aj vodička MHD i zamestnankyňa SND!
8
Galéria
Zdroj: TASR

Po dnešnom stretnutí zástupcov mesta, mestských častí a samosprávneho kraja, sa zatvárajú všetky základné a stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti samospráv. Tlačová beseda však odhalila aj to,že celkom nefunguje prenos informácií medzi štátnymi orgánmi a samosprávou.

Nakazená vodička

Dnešnú tlačovú besedu otvoril Matúš Vallo informáciou, že mesto má potvrdený prípad nakazenia učiteľky v MŠ v Ružinove a tiež vodičky v MHD. Počas tlačovky sa však ukázalo, že to nie je jednoznačné. Paralelne v rovnakom čase totiž robilo tlačovú besedu aj ministerstvo zdravotníctva, ktoré však nakazenie vodičky nepotvrdilo. „My každú hodinu aktualizujeme svoje informácie a túto máme potvrdený hlavným hygienikom aj Regionálnym úradom verejného zdravotníctva,“ povedal Matúš Vallo.

Neskôr nákazu u vodičky dopravný podnik potvrdil. „Dopravný podnik Bratislava, a. s. eviduje, že jednou z pacientiek s potvrdeným ochorením COVID-19 na území SR je osoba, ktorá pracuje aj pre DPB ako vodička električky na tzv. kratší pracovný čas. Tá sa vírusom nakazila počas jej súkromného pobytu mimo SR koncom februára,“ informuje DPB.

Verejnosť i svojich zamestnancov DPB, a. s. ubezpečuje, že šanca na prenos choroby je minimálna, napriek tomu zodpovedne a v súlade s informáciami podanými zástupcom hlavného hygienika SR pristúpil k preventívnej karanténe tých zamestnancov, ktorí s dotyčnou kolegyňou prišli do blízkeho kontaktu a pochopiteľne tiež dôkladne dezinfikuje tiež priestory vodičov.

AKTUALIZÁCIA:

Ako sa v pondelok večer ukázalo a uzrejmilo, nakazená vodička MHD a zamestnankyňa SND je jedna osoba. Garderobiérka SND si totiž privyrábala ako vodička električky. Nakazila sa na divadelnom zájazde v Bruseli.

Apel na zamestnávateľov

Každopádne, situácia v Bratislave je vážna a samosprávy robia všetky opatrenia, aby sa vírus ďalej nešíril. Zrušili všetky svoje podujatia a zatvoril školy. Samosprávy môžu prerušiť prevádzku svojich školských zariadení maximálne na 5 dní, potom je to už v kompetencii štá­tu.

Primátor a starostovia si uvedomujú, že urobili nepopulárne opatrenie, ale veria, že ho rodičia pochopia. „Apelujeme na zamestnávateľov, aby v tejto situácii boli k rodičom ústretoví. Neodporúčame totiž ani to, aby sa o deti starali starí rodičia. Tí sú totiž rizikovou skupinou,“ zatvára predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Ďalší potvrdený prípad nákazy, tentokrát na najväčšej slovenskej divadelnej scéne. Koronavírus sa potvrdil u jednej zamestnankyne. Všetky predstavenia vrátane premiéry opery Aida budú zrušené. Zamestnancov divadla poslali do domácej karantény. Redakcii Bratislava24.sk to potvrdil zdroj zo SND.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM