Cestovanie

Koronavírus ovplyvňuje už aj cestovný ruch na Slovensku! Je letná sezóna ohrozená?

Veľké korporácie dávajú odporúčania pre zamestnancov zbytočne necestovať a neorganizovať mítingy.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus ovplyvňuje už aj cestovný ruch na Slovensku! Je letná sezóna ohrozená?
6
Galéria

Negatívne dosahy situácie okolo koronavírusu začína pociťovať už aj slovenský cestovný ruch. Potvrdil to prezident Zväzu cestovného ruchu (ZCR) Marek Harbuľák. Priblížil, že už zaznamenali storná zájazdov, konferencií či kongresov.

Zrušené cesty

Harbuľák poznamenal, že práve v utorok (3. 3.) začal dostávať informácie o tom, že sa prvé dôsledky šírenia nákazy začínajú prejavovať aj na Slovensku. „Začínajú sa už aj u nás prejavovať storná nejakých väčších kongresov a konferencií,“ podotkol. V niektorých prípadoch podľa jeho slov korporátna klientela obmedzila služobné cesty, veľké korporácie dávajú odporúčania pre zamestnancov zbytočne necestovať a neorganizovať mítingy.

Zatiaľ je podľa neho predčasné hovoriť, ako sa to prejaví v číslach. „Lebo to je naozaj situácia posledných možno dvoch – troch dní, keď sa takéto storná začínajú aj u nás prejavovať,“ spresnil.

Taliani sa z pohľadu návštevy Slovenska podľa neho pohybujú na konci prvej desiatky krajín. Rušenie zájazdov z ich strany preto pre slovenský cestovný ruch nie je také citeľné ako napríklad v Českej republike. Súčasne to podľa neho nie sú typickí hostia na zimnú sezónu, ktorá ešte stále prebieha. Verí preto, že sa v najbližšom čase situácia dostane pod kontrolu a na nadchádzajúcu letnú sezónu to nebude mať veľký vplyv.

Nízky záujem o first moment

Prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Roman Berkes priblížil, že v rámci predpredaja na letnú sezónu 2020, ktorý bol spustený koncom novembra a v decembri, sa čísla mohli porovnávať s predchádzajú­cim rokom.

„V mesiaci február sme pocítili pokles záujmu o nákup tzv. first moment zájazdov. Samozrejme, bolo to spôsobené tým, že sa začalo viac hovoriť o víruse a nedá sa momentálne ani sa nebude dať nejako predpokladať vývoj, ktorým smerom bude tento vírus postupovať a či nejako ovplyvní letnú sezónu,“ skonštatoval. Zároveň je však presvedčený o tom, že do letnej sezóny sa situácia dostane pod kontrolu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM