Eva Sládková Správy Zo Slovenska

Koronavírus už Slovákom ukrajuje financie, ekonomika sa z toho môže spamätávať aj tri roky

Opatrenia, ktoré majú zastaviť šírenie koronavírusu, majú už teraz veľké dopady na niektoré odvetvia.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus už Slovákom ukrajuje financie, ekonomika sa z toho môže spamätávať aj tri roky
23
Galéria

Pokles tržieb

Svoje o tom vedia organizátori kultúrnych a športových podujatí, zamestnanci z oblasti cestovného ruchu, ale aj hoteliéri a taxikári. „Už teraz máme prepad tržieb o viac ako 50 percent. Život v mestách sa zastavil, stoja letiská, kaviarne, hotely sú vyťažené len na 5 percent,“ vraví prezident Asociácie TAXI Slovenskej republiky Branislav Masár.

Nielen podnikatelia

Dopady však nepociťujú len firmy či podnikateľské subjekty, ale aj súkromné osoby. Príkladom sú krátkodobe prenájmy nehnuteľností cez Airbnb. Pani Katarína má na hypotéku zakúpený byt pri Prezidentskom paláci v centre Bratislavy. Už druhý rok ho prenajíma cez Airbnb. 90 % jej klientely tvorili zahraniční turisti. Doteraz jej každý mesiac pokryl náklady na hypotéku a pri silných, najmä letných mesiacoch, bola v pluse aj niekoľko stoviek eur.

„Už január bol slabší mesiac, ale ten je všeobecne slabý, keďže je to obdobie po Novom roku, sviatkoch. Vo februári som zaznamenala prvé stornovanie termínov od zahraničných klientov kvôli koronavírusu. Padli mi aj všetky rezervácie na mesiac marec, apríl mám nula objednávok. Stojím pred vážnym a nečakaným existenčným problémom, keďže tento byt, na ktorom mám hypotéku, "zarábal sám na seba“, čo mi ako matke samoživiteľke veľmi zasiahne do rozpočtu," hovorí pani Katarína. Stojí pred problémom, ako z výplaty utiahne ďalších 700 eur, čo sú výdavky hypotéky a energií na daný byt.

Rana pre ekonomiku

Viaceré taxislužby pracujú vo výrazne obmedzenom režime. Mnohí ich zamestnanci zostali doma, s omedzeným alebo žiadnym príjmom. Na východe republiky majú taxikári zrušené dlhodobé objednávky na tri týždne dopredu. Napriek tomu chápu, že opatrenia sú nevyhnutné. "My, samozrejme, nechceme, aby sme dopadli tak ako v Číne, alebo v Taliansku. Podľa mňa treba úplne zavrieť hranice, robiť prísne kontroly, zariadiť, aby sa dnu ani von nedostala ani mucha,“ vysvetľuje postoj taxikárov Branislav Masár.

„Ak to však takto pôjde ešte dva mesiace, bude to strašná rana pre slovenskú ekonomiku. Budeme sa z nej dávať dokopy aj tri až štyri roky,“ dodáva prezident taxikárov.

Kompenzácie?

Vzhľadom na to, že zatiaľ nik nevie, ako sa bude situácia vyvíjať a ako dlho budú dané opatrenie platiť, medzi podnikateľmi už cítiť zúfalstvo.

Nádejajú sa však, že štát im aspoň trochu pomôže. „Je načase, aby sa štát začal zaoberať aj otázkou kompenzácií. Bez toho sa mnohí vôbec nespamätáme,“ uzatvára Branislav Masár.

Kríza pre hoteliérov

Slovenské hotely a reštaurácie avizujú kritickú situáciu v sektore cestovného ruchu z dôvodu rizika šírenia nového koronavírusu. Uviedol to prezident Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR a generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Marek Harbuľák.

Skonštatoval, že už dostáva aj informácie o zatváraní hotelov. Vyzval súčasnú aj formujúcu sa vládu na prijatie opatrení na zmiernenie negatívnych dosahov.

Harbuľák podotkol, že hotely a reštaurácie k aktuálnej situácii pristupujú zodpovedne a prijímajú opatrenia nad rámec bežných hygienických štandardov. „Snažíme sa vyjsť v ústrety aj našim hosťom, u ktorých neuplatňujeme storná pri rušení rezervácií,“ do­dal.

Zdôraznil, že prvoradá je ochrana zdravia. Odvetvie cestovného ruchu je však podľa jeho slov „prvé na rane“, ktoré výrazným spôsobom zasiahnu všetky reštrikcie a opatrenia obmedzujúce pohyb ľudí.

„Naše odvetvie, v ktorom podnikajú prevažne malí a strední podnikatelia, zamestnáva takmer 160-tisíc ľudí a táto situácia, ktorá vznikla, a tieto reštrikcie znamenajú v praxi to, že sa rušia všetky eventy, hostia rušia všetky pobyty, nemáme obraty, teda absolútne sa znížili a dlhodobo vidíme, že tento stav bude pre tieto malé a stredné podniky neúnosný,“ priblížil.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM