Webnoviny - Svet

Košičania prídu o takmer milión eur

WEBNOVINY.SK

KOŠICE 20. februára (WEBNOVINY) – Mesto Košice bude musieť zaplatiť pokutu takmer milión eur.

„Doplatilo na pochybenie vo verejnom obstarávaní z roku 2009 vo veci výstavby kompostárne v Bernátovciach. Súčasné vedenie mesta podalo trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestného činu,“ informovala dnes hovorkyňa košického magistrátu Martina Viktorínová.

Ako uviedla Viktorínová, súčasné vedenie mesta v tejto veci podalo trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestného činu – skutkovej podstaty machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe v zmysle § 266 Trestného zákona.

„V prípade zistenia totožnosti bude mesto Košice vymáhať dlžnú sumu od vinníka,“ hovorí Viktorínová.

Výstavba kompostárne bioodpadov mesta v lokalite v Bernátovciach bola jedným z kľúčových projektov bývalého vedenia mesta. Na jeho realizáciu bolo vyhlásené v máji 2009 verejné obstarávanie a Ministerstvu životného prostredia bola zaslaná žiadosť o nenávratný finančný príspevok.

Ten bol mestu udelený v celkovej výške 3 774 550 eur. Mesto malo prispieť do projektu piatimi percentami celkových nákladov, teda sumou 200 432 eur.

V máji 2011 však ministerstvo financií vykonalo kontrolu a začiatkom januára 2012 zaslalo mestu správu o pochybení vo verejnom obstarávaní – porušenie princípov pri obstarávaní tovarov a služieb a porušenie zmluvy medzi mestom Košice a ministerstvom životného prostredia. Pre netransparentný postup pri verejnom obstarávaní musí mesto Košice zaplatiť pokutu 928 000 eur.

Viktorínová uviedla, že pokuta spolu s nevysporiadanými starými súdnymi spormi – ako sú Delta Management, OutClaim – znamená výrazný zásah do návrhu rozpočtu na rok 2012. Košičania pre ne prídu o takmer tri milióny eur, ktoré mohlo mesto využiť napríklad na rekonštrukciu škôl, výstavbu parkovacích miest či opravu komunikácií.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM