Správy Rôzne

FOTO: Košická ZOO má za sebou úspešný rok. Pribudli atraktívne druhy zvierat

Končiaci sa rok 2018 bude pre košickú zoologickú záhradu (ZOO) tretím najúspešnejším rokom v jej histórii. Zrenovovali chovné zariadenia pre mačkovité šelmy.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Košická ZOO má za sebou úspešný rok. Pribudli atraktívne druhy zvierat
10
Galéria
Zdroj: ZOO Košice

Končiaci sa rok 2018 bude pre košickú zoologickú záhradu (ZOO) pravdepodobne tretím najúspešnejším rokom v jej histórii. Za ZOO o tom informovala Eva Malešová. Podľa nej sa o krok dopredu posunula z hľadiska chovateľských zariadení.

Nový náučný chodník

„Najnáročnejšou investíciou bola renovácia chovného zariadenia pre mačkovité šelmy. Rekonštrukcie, resp. nového zázemia sa dočkal aj jak domáci. Vďaka projektu cezhraničnej spolupráce programu Interreg v areáli vyrástli tri nové voliéry a v súčasnosti sa realizujú chovné zariadenia pre plazy a obojživelníky,“ uviedla s tým, že z rovnakých zdrojov je financovaný aj náučný chodník Lužný les. Novú tvár spolu s ním získa aj okolie – malý rybník a výbeh kamzíkov a tahrov.

Unikátne gibony

Po niekoľkoročnom úsilí sa im podarilo získať gibony, ktoré sú tak prvými ľudoopmi v košickej ZOO. Pribudli sem napríklad aj dva druhy tukanov, varan pestrý, agamy trpasličie i pelikány kučeravé. „Začali sme s chovom prvej tropickej sovy, ide o sovu okuliarnatú. Partnera sa po dlhom a náročnom vyjednávaní dočkala jedna zo samíc kondora veľkého. Kolekciu vtákov obohatili napríklad aj ibisy austrálske, najväčší rybárik sveta kukabura obrovská, či ary zelené. Partnera sa dočkala aj samica marabu zdochlinára,“ spresnila.

Košická zoologická záhrada má aj tento rok za sebou prvoodchovy. Podľa Malešovej je prvou ZOO na Slovensku, ktorej sa podarilo rozmnožiť damana. „Úspechom sú prírastky agám, nandu pampových, tučniakov, paoviec hrivnatých, priamorožca, pakoní, kamzíkov,“ vymenovala.

Ako uzavrela, ZOO Košice sa podieľala aj na repatriačnom projekte, keď ZOO Zlín poskytla jedného kuvika, ktorý je v Česku ohrozený vyhynutím.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM