Lukáš Zavacký Regióny

Košické Múzeum letectva s prekvapením: Na toto sa môžu tešiť návštevníci už čoskoro! FOTO

Tohtoročná sezóna v Múzeu letectva v Košiciach sa otvára až 15. apríla, no už teraz sa návštevníci môžu tešiť na novinky. Pozrite si fotografie nových exponátov!

Ilustračný obrázok k článku Košické Múzeum letectva s prekvapením: Na toto sa môžu tešiť návštevníci už čoskoro! FOTO
Zdroj: TASR

Každoročne navštívi Múzeum letectva, patriace pod Slovenské technické múzeum, množstvo nadšencov lietadiel a tentoraz budú môcť obdivovať aj dva nové exponáty. Prvým je štvormotorové turbovrtuľové lietadlo sovietskej výroby, Iljušin Il-18.

„Tento náš zatiaľ najväčší exponát je darom maďarského premiéra Viktora Orbána bývalému slovenskému prezidentovi Rudolfovi Schusterovi. Lietadlo lietalo pre dnes už neexistujúcu maďarskú spoločnosť Malév a po vyradení z prevádzky v januári 1989 slúžilo ako reštaurácia pri maďarskom meste Gyõr, odkiaľ bolo v rozloženom stave prevezené k nám. Lietadlo je teraz poskladané asi na 80 %, zvyšné práce vykonáme v spolupráci so študentmi Leteckej fakulty košickej Technickej univerzity, pre ktorých to bude užitočná prax,“ uviedol riaditeľ múzea Ing. Miroslav Hájek.

Podľa neho je lietadlo momentálne nie v najlepšom stave, no v najbližších mesiacoch sa ho v spolupráci s maďarskou stranou pokúsia obnoviť do pôvodného dizajnu.

Druhou novinkou je viacúčelový bojový a prepadový vrtuľník sovietskej výroby Mi-24. Je to jeden z vrtuľníkov, ktoré po rozdelení Československa pripadli vzdušným silám Slovenskej republiky. Postupne slúžil na základniach Prostĕjov, Plzeň-Bory a nakoniec v Prešove. Ak nové exponáty chcete vidieť už teraz, nazrite do našej fotogalérie!

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné, fotogaléria: Rado Mlýnek

Zdroj: Dnes24/airpor­tkosice.sk

Nové exponáty v košickom Múzeu letectva
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM