Alexandra Kolínská Kultúra

Košické Štátne divadlo oslávilo 115 rokov: Gratulantov previedli tajnými chodbami

Na budove Štátneho divadla v Košiciach sa dvere otvorili prvýkrát presne pred 115 rokmi. Na počesť oslavy narodenín bol usporiadaný Deň otvorených dverí, ktorý si nenechali ujsť stovky ľudí. Čakalo ich prekvapenie.

Ilustračný obrázok k článku Košické Štátne divadlo oslávilo 115 rokov: Gratulantov previedli tajnými chodbami
Zdroj: Dnes24.sk

Približne 600 ľudí si v nedeľu nenechalo ujsť oslavu narodenín historickej budovy Štátneho divadla (ŠD) v Košiciach. Malí aj veľkí návštevníci z domova i zo zahraničia si mohli obzrieť divadelné priestory, no nielen tie, ktoré poznajú z predstavení. Za oponou, kde najprv obdivovali kostýmy z operety Čardášová princezná, sa neskôr zhovárali so sólistkou opery Tatianou Paľovčíkovou – Paládiovou, ktorá im vysvetlila, ako to na javisku počas predstavenia vlastne chodí.

Tajomstvo zmiznutia aktérov

„Tam sedia šepkárky, z hľadiska ich nevidieť, ani nepočuť, tak sa k nim len priblížime a pomôžu nám,“ ukazovala umelkyňa zvedavcom miesto so stolíkom a lampou ukryté za portálom javiska. Mnohých zaujalo aj technické vybavenie či točňa. Návštevníci divadla sa mohli ďalej dozvedieť i to, že javisko má päť prepadlísk, ktoré môžu využiť režiséri na zmiznutie herca, tanečníka či speváka.

Anonymní aktéri

„Pre všetkých svoje tajomstvá odkryli aj ďalší – anonymní aktéri divadelných predstavení, ktorí sa ukrývajú v kabíne osvetľovačov či zvukárov na opačnej strane javiska. Ich kabíny s množstvom tlačidiel, vypínačov či monitorov zaujali najmä najmenších. Niektorí využili aj príležitosť a skúsili si, čo sa stane, keď niektorým z vypínačov otočia,“ priblížil tlačový tajomník divadla Svjatoslav Dohovič.

Tajný východ z divadla

Účastníci podujatia sa dnes mohli podľa jeho slov zároveň porozprávať s hercami Henrietou Kecerovou, Michalom Soltészom a tanečníkmi baletu Petrom Rolikom a Františkou Vargovou. Pre mnohých bol veľkým prekvapením záver prehliadky divadelného zákulisia. „Vedel som, že pod divadlom sú veľké podzemné priestory, ale netušil som, že sa z neho dá vyjsť aj tadiaľto,“ neskrýval prekvapenie Košičan Peter vo chvíli, keď vychádzal po schodoch do parku pri fontáne za divadelnou budovou.

Prišli aj hostia zo zahraničia

„Záujem o deň otvorených dverí nás milo prekvapil. Po celý čas chodili do divadla veľké skupiny ľudí a čo je určite pozitívom, neboli to len Košičania, ale aj ľudia z iných kútov Slovenska či zahraničia. Prichádzali celé rodiny s deťmi, starší, mladí. Verím, že sa po tom, ako divadelnú budovu bližšie spoznali, budú do nej radi vracať aj počas našich divadelných predstavení,“ zhodnotil dnešné podujatie vedúci obchodného oddelenia ŠD Košice František Ténai.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM