Eva Mikulová Správy

Košickí historici varujú: Pokus o legitimizáciu augustových udalostí je neprijateľný a nebezpečný

Záujem odbornej aj širokej laickej verejnosti vyvolala informácia, že Štátna duma Ruska chce prijať zákon, že okupácia Československa v roku 1968 bola oprávnená.

Ilustračný obrázok k článku Košickí historici varujú: Pokus o legitimizáciu augustových udalostí je neprijateľný a nebezpečný
4
Galéria
Zdroj: TASR

K snahe o „rehabilitáciu“ silového riešenia udalostí spred polstoročia zo strany niektorých súčasných predstaviteľov Ruskej federácie zaujali stanovisko historici a politológovia z Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Vedúci Katedry histórie FF UPJŠ Martin Pekár, vníma publikované informácie o opakovanej snahe ruských komunistov presadiť zákon legitimizujúci okupáciu Československa v auguste 1968 ako veľmi znepokojivé.

Prekrúcanie histórie

„Signalizujú ambíciu ruských politikov vstupovať do interpretácie historických udalostí z pozície politickej moci a ideologických záujmov. Poukazujú nielen na presadzovanie jednostrannej, odborne neobhájiteľnej interpretácie historických udalostí, ale aj na ignorovanie pocitov drvivej väčšiny občanov bývalého Československa. Takéto vedomé prekrúcanie histórie spojené s dešpektom k inému názoru a s ignorovaním partnerov nie je možné vnímať inak ako popretie princípov demokracie a urážku všetkých obetí,“ zdôrazňuje historik M. Pekár a dodáva, že slovenskí historici a slovenská spoločnosť vnímajú udalosti z augusta 1968 v drvivej väčšine ako násilný akt motivovaný mocenskými a ideologickými záujmami predstaviteľov sovietskeho komunistického vedenia a jeho spojencov.

„Vojenský zásah smeroval k potlačeniu liberalizačných a demokratizačných tendencií, ktoré jestvovali v prvej polovici 60. rokov 20. storočia v rámci celospoločenskej snahy o reformu československého komunistického režimu. Výsledkom bolo množstvo obetí, politické čistky, posilnenie totalitného komunistického režimu a prítomnosť sovietskych vojsk. Z tejto perspektívy je každý pokus o legitimizáciu augustových udalostí z roku 1968 neprijateľný a nebezpečný,“ zdôrazňuje M. Pekár.

Pravidelná iniciatíva ruských komunistov

Zástupca vedúcej Katedry politológie FF UPJŠ Gabriel Eštok pripomína, že ide o iniciatívu, s ktorou Komunistická strana Ruskej federácie prichádza opakovane. Rozdiel, prečo si tentoraz vyslúžil väčšiu pozornosť, je, že k najnovšej iniciatíve sa kladne vyjadrili aj poslanci iných strán v ruskej Štátnej dume, dokonca aj z vládnej proputinovskej strany Spravodlivé Rusko. Stratu preferencií niektorých ruských strán v poslednom období sa, žiaľ, rozhodli ich poslanci riešiť práve otváraním tejto pre Čechov a Slovákov bolestnej témy. Populistické prepisovanie histórie však nič nezmení na fakte, že išlo o hrubé porušenie medzinárodného práva. Prípadné prijatie tohto zákona v predkladanom znení by naznačovalo zmenu oficiálnej zahraničnej politiky Ruskej federácie vo vzťahu k Slovenskej republike a k Českej republike, na čo by mali oba štáty reagovať využitím dostupných diplomatických nástrojov. Oba dotknuté štáty by mali vyvinúť maximálny tlak, aby zastavili proces prijatia tohto návrhu zákona, ktorý by významným spôsobom mohol narušiť už aj tak nie príliš ideálne vzťahy s Ruskou federáciou,“

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM