Lenka Fedorová Rôzne Technológie

Košickí študenti s perfektným nápadom: Našli dieru na trhu, pozrite, čo vymysleli!

Šikovní študenti z Košíc, ktorí si zaslúžia klobúk dole. Dali totiž hlavy dokopy a vymysleli naozaj zaujímavú vecičku. Veď sledujte...

Ilustračný obrázok k článku Košickí študenti s perfektným nápadom: Našli dieru na trhu, pozrite, čo vymysleli!
5
Galéria
Zdroj: Trimmi

Partia študentov z Gymnázia Poštová 9 v Košiciach pod vedením učiteľky Evy Wolfovej vymyslela naozaj zaujímavý vynález. Teraz bojuje o prestížny úspech v súťaži študentských firiem.

Diera na trhu

Študentská firma Trimmi, ktorú spomínaní študenti založili, prináša podľa ich slov revolučný a unikátny spôsob odstraňovania hadzanárskeho štepu z lôpt. Štep je lepkavá látka, ktorá sa používa pre lepšiu manipuláciu s loptou. Po čase stvrdne, loptu začne znehodnocovať a hráči ho potom musia obtiažne odstraňovať.

Ako pre spravodajský portál Košice 24 prezradila Eva Wolfová, produkt, ktorý spomínaní študenti vymysleli, mení nepríjemné čistenie lopty na rýchle a pohodlné. Doplnila, že hneď po aplikovaní produktu z rozprašovača na loptu sa štep začne rozpúšťať a stačí ho už len z lopty zotrieť.

Podľa Wolfovej na ich škole síce nie je hádzaná preferovaným športom, ale v študentskej firme Trimmi sú dvaja hádzanári, ktorí prišli s touto ideou. ,,Žiakov, teda, motivovala k produktu snaha pomôcť spolužiakom – hádzanárom, čím vlastne objavili dieru na trhu," uviedla Wolfová.

Snaha sa vyplatila

Podľa ďalších slov Wolfovej sa študenti so zámerom ponúkať, čo najefektívnejší produkt rozhodli vytvoriť jeho dve verzie, Light a Strong. Učiteľka dodala, že vymyslieť takýto vynález a dať mu hmotnú podobu nebolo jednoduché a študenti tomu venovali množstvo času. „Vymyslieť a do reálnej podoby dotiahnuť produkt trvalo študentom zhruba od septembra do februára a stálo to, teda, dosť času a pokusov v chemickom laboratóriu na našej škole,“ prezradila Wolfová.

Pozornosť však okrem vynálezu púta aj názov ich študentskej firmy. Ako na svojom webe uviedli, pomenovanie spoločnosti veľmi úzko súvisí s tým, odkiaľ pochádzajú a čo robia. ,,Zrodil sa z frázy často používanej v našom regionálnom nárečí – trim mi. Má tak upozorniť, že naša firma pochádza z východu Slovenska, a že jej členovia sa k tomu hrdo hlásia," vysvetľujú študenti.

Zdá sa, že snaha a čas venovaný vynálezu sa študentom vyplatili. Podľa Wolfovej je spoločnosť Trimmi v TOP 5 výbere slovenských študentských firiem, z ktorých jedna postúpi 17. mája tohto roku po finále v Bratislave na európske finále v Belehrade.

Fotografie študentov stojacich za vynálezom i zábery samotného vynálezu si môžete pozrieť v našej galérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

FOTO: Košickí gymnazisti si zaslúžia klobúk dole. Toto vymysleli!
5
Galéria
Zdroj: Trimmi
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM