Krimi

Kotlebove hliadky vo vlakoch: Čo na to policajný prezident?

Tibor Gašpar zverejnil aj policajné štatistiky za uplynulé roky, reaguje aj na medializované hliadky členov Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) vo vlakoch.

Ilustračný obrázok k článku Kotlebove hliadky vo vlakoch: Čo na to policajný prezident?
Zdroj: TASR

Ak by poslanci alebo členovia Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) chceli zabrániť spáchaniu trestného činu, môžu tak rovnako ako hociktorí občania Slovenska urobiť a neboli by za to trestne zodpovední. Ak by však chceli využívať oprávnenia, ktoré pozná napríklad zákon o policajnom zbore a ktoré môže využívať len príslušník policajného zboru, môžu sa sami vystaviť trestnému stíhaniu. Na dnešnom brífingu to uviedol policajný prezident Tibor Gašpar.

Každý občan tejto krajiny môže zabrániť spáchaniu trestného činu, môže pomôcť inému občanovi do príchodu polície a aj keby pri tom formálne spáchal trestný čin, nie je za to trestne zodpovedný,“ povedal Gašpar.
Podľa neho to platí aj o poslancoch alebo členoch ĽSNS.

Ak chcú pomôcť komukoľvek a sú pri páchaní protiprávneho konania, môžu to urobiť, ale v súlade a v intenciách zákona. Ak by chceli využívať oprávnenia, ktoré pozná napríklad zákon o policajnom zbore a ktoré môže využívať len príslušník policajného zboru, môžu sa vystaviť sami trestnému stíhaniu. Ako príklad: ak by obmedzili na osobnej slobode niekoho z dôvodu posúdenia jeho konania nesprávne, môže dôjsť k tomu, že budú stíhaní pre obmedzovanie osobnej slobody,“ zdôraznil Gašpar.

Policajný prezident zverejnil aj policajné štatistiky za uplynulé roky. Okrem iného z nich vyplýva, že v roku 2015 bolo v obvode železničných dráh spolu zistených 705 trestných činov, čo je v porovnaní s rokom 2012 pokles o 191. Objasnenosť vlani dosiahla 52,6 percenta.

Podľa medializovaných informácií mal líder strany Ľudová strana Naše Slovensko Marian Kotleba oznámiť v pondelok (11.4.) pred Železničnou stanicou vo Zvolene nasadenie hliadok ĽSNS do troch vlakov, kde majú pomáhať s ochranou cestujúcich. Ako dodal, strana reaguje na útok na dievča, ktorý sa odohral vo vlaku smerujúcom z Nových Zámkov do Zvolena 7. apríla. Prvá hliadka bola trojčlenná, jej veliteľom mal byť podľa Kotlebu poslanec NR SR Peter Krupa, ktorý sa do povedomia verejnosti dostal vďaka tomu, že prišiel do parlamentu ozbrojený.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM