Svet Zo zahraničia

Krádež švédskych kráľovských klenotov v hodnote 6,2 milióna eur: Odsúdili ďalšieho muža

Na tri roky väzenia odsúdili vo Švédsku v utorok druhého muža spájaného s krádežou vzácnych švédskych kráľovských klenotov zo 17. storočia v hodnote 65 miliónov švédskych korún (6,2 milióna eur), ktoré boli vlani odcudzené z katedrály v meste Strängnäs pri Štokholme. Informovala o tom agentúra AP.

Ilustračný obrázok k článku Krádež švédskych kráľovských klenotov v hodnote 6,2 milióna eur: Odsúdili ďalšieho muža
Zdroj: TASR

Okresný súd v Štokholme usvedčil Martina Cannerma zo spoluviny na krádeži dvoch kráľovských korún a ríšskeho jablka, ktoré boli v minulosti použité pri pohreboch švédskeho kráľa Karola IX. a jeho manželky Kristíny. Cannermo, ktorého DNA sa našla na odcudzených insígniách, svoju vinu poprel.

Súd mu vymeral nižší väzenský trest, keďže bol nápomocný pri objavení odcudzených klenotov. Cannermo na súde uviedol, že jeho DNA sa na klenotoch objavila práve preto, že s nimi narábal, aby ich mohol odovzdať príslušným orgánom.

Ešte vo februári vymeral súd hlavnému podozrivému z krádeže klenotov, Johanovi Nicklasoci Bäckströmovi, 4,5-ročné väzenie. Bäckström sa ku krádeži priznal, odmietol však uviesť, či mal komplicov alebo konal sám.

Krádež sa stala 31. júla 2018 v meste Strängnäs v čase, keď bola tamojšia katedrála otvorená pre návštevníkov. Polícia odcudzené klenoty objavila 5. februára v odpadkovom koši severne od Štokholmu.

Krádež sa dostala na titulky svetových médií vďaka tomu, že svedkovia videli dvojicu zlodejov uháňať z katedrály na ukradnutých bicykloch a následne motorovom člne, ktorým utiekli po neďalekom jazere Mälaren.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM