Webnoviny - Svet

KRAJČI: Slovan dopláca na výroky Šťastného o Širokom

WEBNOVINY.SK

Peter ŠťastnýIlustračné foto SITA/Nina BednárikováBRA­TISLAVA 23. mája (WEBNOVINY) – Hokejový klub HC Slovan Bratislava podľa jeho generálneho manažéra Maroša Krajčiho dodnes pociťuje dôsledky starších výrokov europoslanca a bývalého hokejistu Petra Šťastného na adresu prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Juraja Širokého – vyplýva to z dnešnej svedeckej výpovede Krajčiho v spore o ochranu osobnosti. „My na zápasoch vonkajších to dostávame pravidelne za uši, v Žiline nám inak nepovedia, ako eštébacke k…,“ povedal dnes na súde Krajči a dodal, že sa to stáva, keď tam Slovan vyhráva.

Klub dodnes niektorí ľudia spájajú so Širokým. S ním je Krajči aj spoločníkom vo viacerých (dvoch-troch) firmách. Zo starších mediálnych výrokov Šťastného si Krajči pamätá, že spochybňoval podnikanie Širokého v súvislosti s Hardvardskými fondami a došlo aj na jeho minulosť. „Viem, že ho tam dosť ostro spájal s ŠtB,“ spomínal si na výroky Šťastného v novinách Krajči a dodal, že tam bolo aj niečo o sprenevere alebo kradnutí peňazí. Podľa jeho slov sa najmä v období pred kongresom, na ktorom sa mal voliť nový prezident SZĽH, viacerí obchodní partneri Slovana pýtali na vyjadrenia Šťastného o Širokom, či sú pravdivé alebo nie. Široký v minulosti na súde zdôraznil, že pôsobil v zahraničnej službe. Vo svojom staršom medializovanom vyjadrení z roku 2007 vyhlásil, že „v každom štáte bola, je a bude rozviedka jej súčasťou. Je nepísaným pravidlom, že o pôsobení v zahraničnej službe sa verejne nikdy nehovorí. Pre mňa je to už vzdialená a uzatvorená minulosť.“ Podľa informácií zverejnených v tom čase na internetovom portáli Sme.sk bol od septembra 1979 rozviedčikom ŠtB vo Washingtone a v rokoch 1985 – 1990 bol zástupcom rezidenta na československej ambasáde vo Washingtone.

Šťastný je ťažká povaha, hovorí Krajči

Krajči dnes hovoril aj o Šťastnom, ktorý podľa neho je na jednej strane geniálny hokejista, člen Siene slávy, na druhej strane ťažká povaha, vzplanie a nevie sa zastaviť, keď sa raz do niečoho zakusne, tak nepustí. Po vyjadreniach Šťastného stratil Široký podľa Krajčiho kus lesku, viac sa stiahol do ústrania. Na Šťastného výroky o Širokom si pamätá aj ekonomicko-personálny riaditeľ Plastiky Nitra, v ktorej Široký dodnes pôsobí. Tento svedok bol po prečítaní výrokov voči Širokému zneistený, či to je pravda alebo nie. Pýtal sa na to aj Širokého.

Široký žaluje v spore na ochranu osobnosti Šťastného za jeho výroky v denníkoch Šport a Hospodárske noviny, ako aj týždenníka Plus sedem dní z roku 2006. Prezident SZĽH žiada od europoslanca 16 597 €.

Šťastný v roku 2006 tvrdil, že dôkazy, ktoré má, jasne svedčia o podvodoch na občanoch ako daňových poplatníkoch a zneužívaní funkcií Širokým. Šťastný v médiách upozornil, že je neprípustné zadlžiť zväz pôžičkou 3,5 milióna Sk (vyše 116-tisíc €) úrokom na úrovni 24 %. „To hraničí s úžerou,“ vyhlásil vtedy Šťastný. Podľa Širokého úrok vo výške 20 až 25 percent bol v tom čase bežný. Bez pôžičky by slovenský reprezentačný výber do 20 rokov vtedy nemohol štartovať na majstrovstvách sveta v Kanade. Širokého firma na úroku zarobila 16 000 korún (531 €).

Na pojednávaní sa dnes nezúčastnil ani Široký, ani Šťastný, zastupovali ich právnici. Prípad sudkyňa Okresného súdu Bratislava I. odročila na 19. septembra.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM