Lucia Lauková Správy

Krajiny V4 budú spolu s Izraelom bojovať proti terorizmu: Založia pracovnú skupinu

Izrael a krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) založia pracovnú skupinu pre boj proti terorizmu. S návrhom prišiel izraelský premiér.

Ilustračný obrázok k článku Krajiny V4 budú spolu s Izraelom bojovať proti terorizmu: Založia pracovnú skupinu
Zdroj: TASR

Na návrh izraelského premiéra Benjamina Netanjahua založí Izrael spolu s krajinami Vyšehradskej štvorky (V4) pracovnú skupinu pre boj proti terorizmu. Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán to oznámil po stretnutí premiérov V4 s Netanjahuom v Budapešti.

Ďalšou spoločnou pracovnou skupinou, na ktorej zriadení sa účastníci summitu dohodli, bude skupina pre spoluprácu v oblasti technológií. Predseda izraelskej vlády pozval premiérov Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska na budúci rok na návštevu Izraela.

Spolupráca s Izraelom

Podľa slov Netanjahua je spolupráca s Izraelom v boji proti terorizmu a v oblasti inovácií záujmom Európy i krajín vyšehradského zoskupenia. „Je načase prehodnotiť vzťahy medzi Izraelom a Európskou úniou,“ konštatoval izraelský premiér. Orbán dodal, že v tejto spolupráci by kritiku mali nahradiť pragmatické vzťahy.

Perspektívne vzťahy

„Stretnutie V4 a premiéra Izraela je dobrým príkladom pre celú EÚ. Som veľmi rád, že V4 spoločne vyhlásila, že má záujem na konaní (zasadnutia) asociačnej rady medzi Izraelom a EÚ čo najrýchlejšie. Som veľmi rád, že sme príkladom krajín, ktoré majú záujem nielen možno niekoho poučovať, ale predovšetkým počúvať,“ povedal na tlačovej konferencii predseda vlády SR Robert Fico, ktorý ocenil Netanjahuove informácie o situácii na Blízkom východe, ale i jeho slová o perspektíve vzťahov medzi Izraelom a EÚ.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM