Zo Slovenska

Kráľovna farebných tenisiek: S tými od Ivany pôjdete veselým krokom!

Ivana Hanzlíková je akčná mladá mamička, ktorá má nezvyčajnú záľubu - maľbu na tenisky. Pod jej rukami vznikajú krásne diela, s ktorými je každý krok veselý!

Ilustračný obrázok k článku Kráľovna farebných tenisiek: S tými od Ivany pôjdete veselým krokom!
18
Galéria
Zdroj: Archív Ivana Hanzlíková

Ivana je energická mladá mamička, ktorá sa okrem svojej rodiny stihne ešte po večeroch venovať aj naozaj neobvyklej činnosti, maľbe na tenisky. Jej farebné diela na plátenej obuvi nosia dievčatá, ženy, deti a priznáva s úsmevom, že by sme mohli natrafiť aj na nejakého toho Trnavčana.

Pod jej šikovnými rukami na obuvi vznikajú všakovaké maľby, na ktorých sa dajú vidieť napríklad farebné ornamenty, geometrické tvary, kvetiny, detské postavičky, či dokonca komixoví hrdinovia. S Ivanou Hanzlíkovou vám prinášame rozhovor.

Topánkam vytvárate nový imidž… Povedzte nám na začiatok, ako ste sa vôbec dostali k ich maľovaniu?

Topánky najskôr starostlivo vyberiem z regálu od rovnakých sériových kamarátok, vytrhnem ich zo šedi pásovej priemernosti a dám im trochu šťavy, vdýchnem život. Som taká tenisková superhrdinka, behám po meste a zachraňujem v obchodoch tenisky od chápadiel šedivej nudy (úsmev). Prvé tenisky som urobila minulé Vianoce, nemala som nič pre svojho synovca a neter a chcela som im dať niečo zo seba a tiež niečo, čo by bolo finančne nenáročné. Počas jednej z prebdených nocí s mojím malým synom, neviem či ho trápil rastúci zub, či bruško, som sa hrabala internetovými stránkami a našla som web, kde boli maľované tenisky. Urobila som „jeeeej“ a tak to začalo.

Zničili ste aj niekoľko párov pláteniek, kým ste sa do toho dostali?

Viete, že nie? Takéto maľované tenisky majú tú výhodu, že ak sa vám niečo nie úplne vydarí, tak to môžete premaľovať, nikto vám nevidí do hlavy a nepozná váš zámer. Ešte som žiadne nevyhodila do koša, vždy sa to dalo nejako napraviť.

Zdroj: Archív Ivana Hanzlíková

Kedy sa tomu vôbec venujete?

Som mamina na rodičovskej dovolenke, mám dve deti, ktoré ma plne zamestnávajú. Maľovanie tenisiek beriem ako psychohygienu. Keď nechceš, aby ti vybuchol kotol, musíš tú naakumulovanú paru niekde vypustiť, tak hovoril môj ujo. Niekto chodí behať, niekto mláti do bicích, niekto štrikuje a ja maľujem po večeroch tenisky. Taká moja arteterapia. (úsmev)

Vytváranie takejto maľby bude predsa asi len iné, ako kresliť povedzme obraz. Topánka má všakovaké tvary, látkovú textúru, tiež sa pri chôdzi v istých bodoch viac ohýba. Je potrebné na to myslieť pri samotnom návrhu, alebo necháte všetko skôr na svoj vrodený inštinkt?

Maľujem výhradne na plátené tenisky tzv. číňanky a plátené mokasínky. To sú tri, či štyri druhy topánok, na ktorých tvar som si už zvykla a myslím, že s ich tvarom viem už lepšie pracovať. Nie vždy maľujem na celú tenisku, niekedy stačí aj malá plocha, ktorá ju spraví unikátnou.

Aký druh farieb pri svojich nositeľných dielach používate? Nezmyje ich dážď, či nevyperie práčka?

Pracujem s vodeodolnými akrylovými farbami. Vydržia dážď a odporúčam topánky ošetrovať vlhčenou handričkou. Jedny topánočky som skúsila vyprať na krátkom programe pri najnižšej teplote v pračke a úspešne to prežili nepoškodené.

Ako vôbec vyzerá samotná premena obyčajných tenisiek na takéto štýlové topánočky?

Inšpirácia prichádza z okolia, sme obklopení rôznymi vzormi na oblečení, bytových textíliách, tapetách, či baliacich papieroch. Treba sa len rozhliadnuť a vnímať. Od svojho prvého počinu si viac všímam kompozíciu a farebnosť jednotlivých obrázkov, čo s čím ladí, čo funguje. Keďže nemám za sebou žiadnu výtvarnú školu a ani len kurz výtvarnej výchovy, fungujem intuitívne. Keď si už rozmyslím, čo na topánkach chcem mať, tak si zoberiem najprv ceruzku, ktorou si vzor predkreslím a potom farby, ktorými maľujem. Žiadna veda. (úsmev)

Zdroj: Archív Ivana Hanzlíková

Všimla som si, že obľúbené sú aj tzv. folklórne prvky. Námet si vymýšľate v hlave alebo ide už o existujúci ornament?

Ide už o existujúci ornament, ja sa rozhodujem už iba o ploche a teniske, na ktorú vzor umiestnim. V obchode som našla zúfalé tmavomodré plátenky, čo na mňa pokrikovali, aby som ich kúpila, tak som ich ozdobila vzorom a vznikli tenisky a la“modrotlač“. Urobila som aj viaceré ľudové topánočky v červenom prevedení.

Vaše tenisky sú originálne. Napriek tomu, vytvárate aj také, ktoré nie sú v pároch identické. Prečo? Žeby akési prevýšenie originálnosti?

Ja zbožňujem tento typ tenisiek, keď je ešte každá v páre iná. Musí to mať však koncept a treba na to aj odvážneho majiteľa, ktorý bude vedieť takéto črievice aj nosiť.

OBRAZOM: Ivana vlastnými rukami maľuje tenisky, sledujte tú nádheru
18
Galéria
Zdroj: Archív Ivana Hanzlíková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM