Jaroslav Dodok Rôzne

Nenechajte sa nachytať! Facebokom sa šíri blud o fotkách, uverili už tisíce ľudí

Nový internetový hoax na sociálnej sieti Facebook už stihol vyvolať poriadnu vlnu emócii. Na nástenkách sa masovo šíria nezmyselné správy, ktoré si väčšina užívateľov kopíruje, aby sa vyhla neoprávnenému používaniu ich fotiek, videí a ďalšieho obsahu.

Ilustračný obrázok k článku Nenechajte sa nachytať! Facebokom sa šíri blud o fotkách, uverili už tisíce ľudí
Foto: Jaroslav Dodok

Ide iba o podvod!

V reakcii na nové pravidlá Facebooku sa v posledných dňoch rozhodli užívatelia tejto sociálnej siete zdielať status, ktorý mal ochrániť ich osobné údaje, kresby, články, či fotografie. ,,Pre komerčné využitie všetkých vyššie uvedených predmetov autorského práva je v danom prípade vyžadovaný môj písomný súhlas!," takto znie text správy, ktorý sa šíri sociálnou sieťou.

Ľudia, ktorí na internete podvodu uverili a status zdielali, dokonca odporúčali ostatným svojim priateľom, aby urobili to isté aj oni: ,,Facebook je teraz verejná spoločnosť. Preto sa všetkým používateľom sociálnej siete odporúča umiestniť na svojich stránkach podobné „oznámenie o súkromí“, inak (ak toto oznámenie nebolo na internetových stránkach aspoň raz zverejnené), je automaticky umožnené využívať vaše osobné údaje, vaše fotografie a informácie uverejnené v správach na stránkach vášho profilu." uvádza sa v hoaxe, ktorý na Slovensku zdieľajú už tisíce ľudí.

Zdieľanie statusu je zbytočné

Internetový podvod už na Facebooku zaregistrovali aj v zahraničí, najprv sa šíril v anglickom jazyku a pred istým časom presviedčal aj českých užívateľov. Podľa odborníkov však status „touto správou informujem Facebook o tom, že šírenie, kopírovanie, využívanie mojich osobných údajov, alebo akejkoľvek inej akcie vo vzťahu k môjmu profilu na sociálnej sieti je bez môjho súhlasu zakázané,“ je úplne zbytočný.

Preto podobné príspevky na Facebooku pokojne ignorujte. „Tá výzva je absolútne irelevantná a nemá žiadny význam. Autorské právo je chránené zo svojej podstaty – bez ohľadu na zverejnenie nejakého textu,“ vysvetlil pre portál tn.cz expert na autorské právo Ján Beneš.

student24/Jaroslav Dodok

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM