Aktualizované Eva Mikulová Regióny Zo Slovenska

Košicami sa prehnala krátka, ale intenzívna búrka. V niektorých častiach opäť padali krúpy, VIDEO

Predpoveď sa meteorológom vyplnila. V utorok 2. júla sa nad Košicami prehnala silná a výdatná búrka. A "pohádzala" na mesto aj krúpy.

Zdroj: Dnes24.sk

Intenzívna búrka opäť zasiahla mesto Košice. Bola sprevádzaná prívalovými zrážkami, silným nárazovým vetrom a krúpami. K moci sa dnes dostal studený front, ktorý včera priniesol búrky na severozápad a dnes zasiahol predovšetkým východ a juh.

„Búrky sa začali formovať v oblasti Gemera a postúpili najmä nad severnú časť mesta. V oblasti Košíc sa vyskytla supercelárna búrka. Vo viacerých častiach mesta Košice sa vyskytla búrka, ktorá bola sprevádzaná silným nárazovým vetrom a krupobitím. Najväčšie krúpy dosahovali priemer 2 cm,“ informuje imeteo.sk.

Problémy v Košiciach spôsobil najmä prívalový dážď, ktorý zaplavil niekoľko ciest a ulíc. Problémy mali najmä šoféri v okolí Jumba alebo na ulici Palackého, kde voda siahala do výšky až niekoľkých centimetrov.

Ľadové krúpy, tak ako pred pár dňami, sa za krátky čas stihli opäť prejaviť v plnej sile. Búrka v niektorých častiach mesta trvala síce len necelú hodinu, ale opäť bola pustošivá. V niektorých mestských častiach (napr. na KVP) zaznamenali obyvatelia aj krátky výpadok elektrickej energie.

Výstraha 1. stupňa pred búrkami a niekde aj krúpami platí pre celý Košický kraj až do 20:00 hodiny.

Aktualizované 17:30: Hasiči aktuálne odstraňujú následky intenzívneho dažďa s krupobitím, ktoré sa Košicami a niektorými časťami východného Slovenska prehnali v utorok popoludní. Odstraňujú prevažne spadnuté stromy a odčerpávajú vodu.

ko pre TASR povedal operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach, momentálne sú na šiestich miestach, dokopy mali 22 výjazdov.

"Väčšinou išlo o spadnuté stromy, respektíve ich konáre a zaplavené suterény bytových domov. Z doterajších výjazdov sme 19 absolvovali v Košiciach, ďalšie boli v Spišskej Novej Vsi a v Michalovciach,“ spresnil s tým, že vážnejšie zásahy neevidujú.

Košice a okolie zasiahol niekoľkominútový intenzívny dážď aj vo štvrtok (27. 6.). Vtedy dosahovali krúpy lokálne priemer približne sedem centimetrov a spôsobili veľké škody prevažne na autách. V utorok sa ich veľkosť odhadom pohybovala okolo 1,5 centimetra.

Pozrite si vo videu búrku, ktorá sa prehnala Košicami 2. júla.

Búrka s krúpami v Košiciach 2. júla
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM