Lucia Koscelníková Regióny

Krátke správy z posledných udalostí v Bardejove

V Kúpeľoch mali vínny festival. V Bardejove súťažili o pohár Bielych albatrosov. V meste sa stretli odborníci na pamiatky. Poslanci znova a zas mimoriadne zasadali.

Ilustračný obrázok k článku Krátke správy z posledných udalostí v Bardejove
Zdroj: Bardejovský Reportér

Stretnutie s primátorom – nový vzduch medzi mladými BARDEJOV.

Po úspešnom založení Mládežníckeho parlamentu sa jeho členovia vo štvrtok 5. októbra stretli na Mestskom úrade s primátorom Borisom Hanuščakom (Smer-SD). Členovia Mládežníckeho parlamentu v diskusii s primátorom načrtli problémy, ktoré by so spoluprácou mesta chceli a dokázali riešiť. „Cieľom celého stretnutia bolo oboznámiť predstaviteľov mesta s našimi víziami do budúcna a zároveň poprosiť o pomoc v materiálnych veciach a priestoroch. Taktiež sme predniesli návrh na odprezentovanie našich aktivít pred mestským zastupiteľstvom. Veríme, že táto spolupráca medzi mladých v Bardejove vnesie nový, svieži vzduch,” povedala Tamara Valíčeková, členka mládežníckeho parlamentu.

Kúpeľný vínny festival

BARDEJOVSKÉ KÚPELE/ BARDEJOV. V sobotu 7. októbra sa v kolonáde v Bardejovských Kúpeľoch uskutočnil Hornošarišský vínny festival. Je to už tradičný festival na prelome leta a jesene, ktorého organizátorom sú Bardejovské Kúpele. Účastníci mali možnosť degustovať rôzne odrody a značky vín.

Pohár Bielych Albatrosov

BARDEJOV. Minulú sobotu 7. októbra sa v jedálni Gymnázia L. Stöckela zišli modelári z celého Slovenska, Čiech a Poľska. V poradí to bol už 16. ročník výstavy papierových a plastikových modelov. Súťažilo sa o putovný Pohár Bielych Albatrosov a to v rôznych kategóriach. Súťažná bola žiacka, juniorská a seniorská kategória a kategória bez rozdielu veku a mierky. Vystavené boli modely lietadiel, bojovej techniky, ale aj autá, motocykle, lode, ponorky a rôzne figúry. Odborná porota hodnotila vzhľad, čistotu stavby, povrchovú úpravu a detaily.

„Študijné odbory na stredných aj vysokých školách nevedú k zamestnávaniu absolventov.“

V meste sa stretli odborníci na pamiatky

BARDEJOV. V utorok 10. októbra sa v zasadačke Mestského úradu uskutočnilo stretnutie odborníkov pamiatkárov. V rámci účasti Slovenskej Technickej Univerzity v medzinárodnom projekte zameranom na výmenu skúsenosti využívania a uplatňovania pamiatok pre rozvoj miest. Bardejov je známy zveľaďovaním a udržiavaním svojich historických pamiatok, aj preto si účastníci z rôznych Európskych krajín, na riešenie tejto problematiky vybrali práve toto mesto.

V Bardejove sa učili, ako sa majú učiť mestá

BARDEJOV. Vstredu11. októbra sa v konferenčných priestoroch hotela Šariš v Bardejove konala konferencia „Učiace sa mestá – Learning Cities“, ktorý spolu s Ministerstvom školstva organizovala Asociácia inštitútov vzdelávania dospelých na Slovensku (AIVD). „V Bardejove sme sa stretli v rámci týždňa celoživotného učenia, ktorý organizujeme už sedemnásť rokov. Cieľom je spropagovať myšlienku celoživotného vzdelávania. Na Slovensku zatiaľ štátna finančná podpora na takéto vzdelávanie chýba. Študijné odbory na stredných aj vysokých školách, bohužiaľ vo veľkej miere nevedú k zamestnávaniu ich absolventov,“ povedal prezident AIVD Klaudius Šilhár.

Poslanci zasadli znovu mimoriadne

BARDEJOV. Aj keď poslanci mimoriadne zasadali 3. októbra, minulý týždeň vo štvrtok 12. októbra sa mimoriadne zišli ešte raz. Dôvodom jednobodového rokovania bolo doplnenie a zmeny uznesení z 22. júla 2016 k žiadostiam o financovanie projektov školských učební a knižníc adresovaných Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Zatváranie fontán – tri zvieratká a 34 cien

BARDEJOV. Vo štvrtok 12. októbra sa v Promenádnom parku uskutočnilo podujatie pri príležitosti zatvárania fontán. Každoročne je táto akcia spojená s vyhodnotením letnej súťaže Bardejovskí lovci perál. Nechýbali ani traja maskoti a to Tučniak Bardík, Kuriatko Škrupinka a Dráčik Ohniváčik. Hudobnej vložky sa ujala skupina Harmonia Band zo Základnej umeleckej školy Michala Vileca. Odovzdaných bolo až 34 hodnotých cien, ktoré do súťaže venovali rôzne organizácie. Hlavnú cenu, bicykel, odovzal výhercovi pimátor mesta.

Zatajená taška na stanici

BARDEJOV. Vo štvrtok 12. októbra bardejovskí policajti obvinili 17-ročného mladíka z prečinu zatajenia veci. Ten si neorávnene prisvojil čiernu tašku, ktorú našiel na autobusovej stanici v Bardejove. „V taške sa nachádzal notebook s nabíjacím káblom, tablet s hnedým koženým puzdrom, papuče, USB kľúče, Secur ID kľúč, myšky, kartička Sociálnej poisťovne, slúchadlá, kábel s handsfree, nabíjačka a puzdro s okuliarmi,” informoval prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik. Tašku na stanici údajne nechal 55-ročný Bardejovčan.

Súvislosti histórie s dobrým kráľom

BARDEJOV. Vo štvrtok 12. okóbra sa v Galérii Hornošarišského osvetového strediska uskutočnila diskusia v rámci formátu Súvislosti histórie Bardejova. Na tému tejto diskusie Dobrý kráľ Matej sa zúčastnení mohli dozvedieť zaujímavé poznatky od prezentujúceho odborníka na históriu Bardejova, pamiatkára a popularizátora Petra Harčara.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM