MI Politika

Krčmári to majú zrátané, musia zavrieť! Sulík im nepomohol, ale nevzdáva to

Od štvrtka 15. októbra sa už vo vnútri reštaurácie nenajete a nedáte si ani kávu v kaviarni. Minister hospodárstva sa to snažil do poslednej chvíle zvrátiť, ale boj s premiérom prehral.

Ilustračný obrázok k článku Krčmári to majú zrátané, musia zavrieť! Sulík im nepomohol, ale nevzdáva to
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Dnes je už jasné, že v spore Matovič – Sulík o plošné zatváranie reštaurácií, krčiem, divadiel a fitnesscentier vyhral premiér. Líder SaS po rokovaní vlády smutný oznámil, že toto závažné rozhodnutie urobil len hlavný hygienik, a koalícia ani vláda do toho nemohli nič povedať.

Kto tu vlastne vládne?

Ešte do stredy Richard Sulík veril, že dokáže na rokovaní vlády presadiť svoj návrh, aby sa podniky nezatvárali po celej krajine plošne, ale len v tých okresoch, kde je ohnisko nákazy. Vláda sa však tejto otázke vôbec nevenovala a prísne opatrenie je tak definitívne.

„Dnes s prekvapením konštatujem, že tu platí len slovo hlavného hygienika. Mám pochybnosť, či je správne, aby mala hygiena v rukách takú veľkú moc, keďže vláda má zodpovednosť za krajinu a mandát od voličov,“ vyhlásil Sulík po rokovaní vlády.

Minister hospodárstva dodal, že je z toho smutný. Plošné zatváranie prevádzok považuje za ekonomicky mimoriadne škodlivé a mnoho prevádzkovateľov to privedie do krachu.

„Poza chrbát vlády a koaličnej rady sa ide uzavrieť dvadsaťtisíc podnikov a tisíce fitnesscentier, divadiel a kín.“ Reštaurácie a kaviarne budú môcť od štvrtka predávať jedlo a nápoje len cez okienko, prípadne ako donáškovú službu.

Matovič vyhral

Premiér Matovič súhlasí s rozhodnutím hlavného hygienika odstaviť z bežnej prevádzky podniky verejného stravovania a ďalšie zariadenia po celej krajine. Odmietal tvrdenia Sulíka, že krízový štáb o tom rozhodol bez podrobných dát, a dokonca ho obvinil, že bude zodpovedný za životy ľudí.

„Richard Sulík tým, čo dnes spáchal, trúfam si povedať, spôsobil smrť niekoľko desiatok ľudí,“ vyhlásil premiér 11. októbra. Narážal tým na jeho presvedčenie, že líder SaS spochybňovaním protipandemických rozhodnutí oslabuje vôľu verejnosti ich dodržiavať.

Sulík neustále opakuje, že plošné zatváranie prevádzok po celej krajine nemá opodstatnenie. „Keď vidíme, že na Orave je problém a ohnisko nákazy, zatvárajme reštaurácie tam, ale nie plošne,“ vyhlásil minister hospodárstva.

Premiér tento argument odmietol. „To by sme nemuseli brať ako riziko ani cintoríny, ale najväčší problém je, že kým sa ľudia dostanú na tie cintoríny, tak precestujú celé Slovensko,“ vyhlásil Matovič v TV JOJ v utorok večer.

Napriek porážke Sulík avizuje, že bude bojovať ďalej. „Ak znovu dôjde k takémuto závažnému rozhodovaniu, budem žiadať, aby sme sa o tom poradili v koalícii.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM