Barbara Dallosová Regióny

Kremnica vyvážala do Ameriky, Egypta aj Ázie: Prečítajte si, čo také jedinečné tu dokázali vyrobiť!

Vedeli ste, že Kremnica je nielen zlatá? Niekedy tu stála nevšedná továreň, po ktorej výrobkoch bol dopyt doslova po celom svete. Znárodňovanie ale kremnický monopol vo výrobe tejto špeciality zmarilo. Prečítajte si rozhovor s autorkou novej knihy o tejto kremnickej pýche.

Ilustračný obrázok k článku Kremnica vyvážala do Ameriky, Egypta aj Ázie: Prečítajte si, čo také jedinečné tu dokázali vyrobiť!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Nielen zlatá ruda a razenie mincí sú veci, ktorými je Kremnica známa aj za hranicami krajiny. V 19. storočí bol po výrobkom kremnickej kameninovej továrne dopyt takmer na všetkých kontinentoch.

Nedávno vznikla prvá kniha v slovenskej historiografii, ktorá podáva svedectvo o nevšednej kremnickej kameninovej továrni a jej výrobe. ,,Kremnica bola v tomto úplne jedinečná, o tom že tu niečo také bolo ale niektorí dnešní Kremničania ani netušia," vysvetľuje Valéria Solčániová, autorka knihy História kremnickej kameninovej továrne.

Z Kremnice aj do Ázie…

Práve dopyt po kamenine v rôznych svetadieloch Zeme robí kremnickú kameninovú továreň takou výnimočnou. ,,Vychýrená kremnická kamenina mala významné postavenie na trhu v Európe (Anglicko, Belgicko, Bulharsko, Francúzsko, Holandsko, Maďarsko, Nemecko, Rakúsko, Rumunsko, Taliansko), v Južnej i Severnej Amerike, Austrálii, Afrike (Egypt), na Blízkom východe (Libanon, Irán) aj v Ázii (India,Turecko)," vymenúva Solčániová.

Rodinný podnik

Aj počas tejto najväčšej slávy patril podnik firme Jána Kossucha. rodinná firma prežila s továrňou obdobia slávy i prichádzajúcej stagnácie. ,,Zlom nastal v roku 1945, keď bolo mnohoročné úsilie celých generácií rodiny navždy zmarené. Zapríčinilo to znárodňovanie, počas ktorého bola továreň rodine Kossuchovej odobratá a prepadla v prospech majetku Československého štátu," hovorí o začiatku konca továrne Solčániová.

Kremnický unikát zničilo sklo a porcelán

Po roku 1945 už to šlo s kremnickou kameninou len dolu vodou. ,,Na postupnom zániku továrne sa podieľali viaceré faktory: ľahostajnosť nových vlastníkov, hospodársky úpadok aj zastarané a nepostačujúce technické zariadenie. Dôležitú úlohu zohral i ekonomický trh, na ktorom kameninová produkcia bola nahradená lacnejším továrenským sortimentom z porcelánu a skla," objasňuje autorka titulu.

Z túžby po poznaní vznikla kniha

Titul História kremnickej kameninovej továrne je vôbec prvý svojho druhu. Autorka bola na začiatku svojho bádania jednoducho len zvedavá. ,,Môj záujem o túto históriu umocnil i osobný kontakt s vyprodukovanou keramikou. Kremnická kamenina ma oslovila svojím rôznorodým sortimentom a nesmiernym vyjadrením umu a ľudskej zručnosti pokolení kremnických majstrov či umeleckou kvalitou maliara Vojtecha Angyala," hovorí Solčániová.

,,Týmto výskumom som sa priebežne zaoberala od roku 2006 v rámci môjho vzdelávania a zvyšovania kvalifikácie. Nepočítala som však s tým, že nakoniec z tejto mojej mravčej práce vznikne kniha," priznáva.

Je kamenine koniec?

Napriek veľkej sláve v predminulom storočí sa výrobu kameniny v Kremnici obnoviť nepodarilo ani po vystriedaní niekoľkých režimov. Alternatíva jedinečnej továrne ale nevznikla ani na inom mieste v našej krajine. ,,Nemám vedomosť o tom, že by sa továrenská veľkovýroba úžitkovej a dekoratívnej kameniny na Slovensku obnovila, verím ale, že malé podniky by sa takýmto druhom keramiky mohli zaoberať," dodáva na záver Solčániová.

Čítajte tiež: Unikátna výstava obrazom: Kremnická keramika preslávila mesto aj v New Yorku!

Fotky z prezentácie knihy História kremnickej kameninovej továrne si pozrite v našej fotogalérii.

Prezentácia knihy História kremnickej kameninovej továrne
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM